“Atatürk’ün dediklerini bol bol okuyun, onları işte bu günler için demiş, yazmış. Türkiye’nin şerefli, refah, itibarlı ve bağımsız geleceği için Atatürk yolumuzu çizmiştir.”
Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU
Kimyaca ailesi olarak Cumhuriyetimizin 90. yıl dönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşamaktayız. Son dönemlerde oldukça büyük fikir ayrılıkları yaşanmakta olan ülkemizin içinde bulunduğu durumun, gençliğe ve değerlerimize zarar vermemesini temenni etmekteyiz. Dahası geleceğe büyük ümit ve azimle yürümekte ve de yürüme kararlılığı içindeyiz. Dolayısı ile bugünkü yazımızda, bizlere örnek olması bakımından, ülkemizin önemli bilim insanlarından biri olan Oktay SİNANOĞLU’nun hayatından kısaca bahsetmek istedik:
Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU,
Babasının (Nüzhet Haşim Sinanoğlu) bir başkonsolos olarak görev yapmış olduğu Bari’de doğdu. 1939 yılında İtalya’da II.Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından ailesiyle Türkiye’ye döndü. Oktay Sinanoğlu, sonradan TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesi’ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla Kimya Mühendisliği okumak üzere ABD’ye gitti.1956 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitiren, sekiz ayda MIT’yi birincilikle bitirerek Yüksek Kimya Mühendisi olan Sinanoğlu, henüz 28 yaşındayken ABD’nin Yale Üniversitesinde profesör ünvanı alarak dünyanın en genç profesörlerinden biri oldu.
1962 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu’na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör ünvanını verdi. 1973′de Almanya’ da” Alexander von Humboldt Bilim Ödülü”nü kazandı 1975′de Japonya’nın “Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü”nü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek “Türkiye Cumhuriyeti Profesörü” ünvanı verildi.
1980′li yıllarda çalışmalarını kimya biliminin basit bir şekilde öğretilmesine yönelik bir kuramsal çerçeve üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak 1988′de yayımlanan çalışmaları akademik dünyada ilgi görmedi. 1993′te Yale Üniversitesi’ndeki profesörlük görevlerinden erken sayılabilecek bir yaşta emekliye ayrıldı. Aynı yıl Türkiye’ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde profesörlüğe atandı. 2002 yılında bu görevden de emekliye ayrıldı.
Türkiye’de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok Türk ulusal kimliği ve Türk diliyle ilgili milliyetçi görüşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin resmi dil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savunmaktadır. Matematiksel yapısından dolayı Türkçe’nin en iyi bilim dili olduğunu söylemektedir.
Oktay Sinanoğlu, günümüz Türk gençlerine şöyle sesleniyor:
“…Gençler, Türkiye’ de adet haline gelmiş göstermelik işlerden kaçının.
Sırf ‘üniversite bitirdi’ desinler diye, ananız babanız ‘Amerika’da mastır yaptı’ diye öğünebilsin diye yükseköğrenime gitmeyin. Sonunda ancak kendinizi kandırırsınız.”
“Temel gayeleriniz, kendinizin ufak çıkarları ötesinde, kendiniz dışında, bu ülke, bu ulus, Türk dünyası, Avrasya, insanlık için olsun.Yüksek hedefleriniz için çalışın. O zaman, kendi durumunuz da kendiliğinden düzelecektir.”
“Maddiyat ile maneviyatı dengeleyin. Formülünüz ‘bilim’ + ‘gönül’ dür. Bu iki kanadın biri eksik olursa ne kendinize ne de insanlığa hayrınız dokunur.”
“Gündelik, siyaset , çıkar grupları, dışardan güdümlü gizli veya açık ‘cemiyet’lerden uzak durun.”
“Atatürk’ün dediklerini bol bol okuyun, onları işte bu günler için demiş, yazmış. Türkiye’nin şerefli, refahlı, itibarlı ve bağımsız geleceği için Atatürk yolumuzu çizmiştir.”
“Dış ülkelerden, onların yerli kuyruklarından medet ummayın. Gayeleri bize yardımcı olmak değil, Türk adını tarihten silmektir.”
“Dünyanın neresinde olursanız olun, kimliğinizi, Türk dilini, Türk tarih bilincini, binlerce yıllık geleneğini kaybetmeyin. Dış ülkelerde ne kadar kimliğinizi korursanız yabancılar da size o kadar itibar edecektir.”
“Başkasını taklit etmeyin. Kendi yolunuzu çizip azimle yürüyün. O zaman herkes sonradan sizi taklit edecektir.”
“Eğitimde önce bir meslek gerçek bir beceri bir altın bilezik sahibi olmaya bakın Ne yaparsanız yapın en iyisini yapın. Siyasetçinin bilimcinin en kötüsü olunacağına tamircinin parmakla gösterilen en iyisi olmak yeğdir.”
“Bulabilirseniz Türk okuluna, eğitimin Türkçe verildiği okullara gidin. Konulara merak sarın not için çalışmayın. O meslekte yararlı olacak bir yabancı dili öğrenin. Bülbül gibi konuşup yabancıdan ayırt edilemez hale gelmek hiç şart değil.”
“Unutmayın ki Türk olmak bir kafa, gönül işidir. Türk; kültürüyle, diliyle, ata sevgisiyle Türktür. Soy sop meselesi karıştırarak, o her şeyimizi borçlu olduğumuz şerefli atalarımızı karalamaya çalışan iç düşmanların kitaplarına, yaygaralarına kulak asmayın.”
“Kültür genleri, ırk genlerinden daha önemlidir. Vatanı, milleti için her türlü fedakarlığa hazır bir taban gerekiyor. Bu taban son elli yılda hayli eritilmiş, kafası, gönlü karıştırılmış, birbirine düşen kesimler, dışa bağımlı sahte aydınlar, içinde vatanının geleceğini düşünmeyen, daha da acısı vurdum-duymazlaşmış kalabalıklar oluşturulmuştur. Bu durumda gerçek bir önder çıkabilse bile başarılı olması pek azdır.”
“Şimdi yapılacak iş hızla bu toplumun yeniden kaynaşmasına, bilinçleşmesine, vatanını, milletini kendisinden önce düşünen insanların çoğalmasına önayak olmaktır. Türkiye’yi tekrar Kuva-i Milliye ruhu, Atatürk ruhu kurtaracaktır…”
Kaynaklar :
1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Oktay_Sinano%C4%9Flu
2) http://www.quantum-chemistry-history.com/Sinanog1.htm
3) https://eksisozluk.com/oktay-sinanoglu–207786
4) http://en.wikipedia.org/wiki/Oktay_Sinano%C4%9Flu
5) http://www.oktaysinanoglu.com.tr/