Kategori: bilim adamı
Eğlenceli deneyler bilimin can damarıdır. Bilim ve bilim adamı denince aklınıza ilk gelen nedir? İnsan boyu kitaplar, tuhaf hesaplamalar, birbirinden karmaşık şekiller.. mi yoksa çılgın deneyler…
İngiliz bilim adamı William Crookes, kimya ve fizik dallarında yaptığı araştırmalarla ün kazanmıştır. Yaşadığı çağda bilginler bugünkü gibi tek konuda uzmanlaşmazlardı. Crookes, çağdaş bilginlerin ilk örneklerindendir.…
Bilimden uzak hayat düşünülemez. Siz bilimle ilgilenmesiniz bile bilim sizinledir. Hayatımızın her alanında bilim olduğu gibi çevremizde pek çok bilim adamı mevcuttur. Peki bu bilim adamları…
James Prescott Joule, 1818’de Salford (Manchester) yakınlarında doğdu. Babası bir bira yapımcısıydı. Bir süre John Dalton’la çalışmasına karşılık Joule, daha çok kendi kendini yetiştirdi. 1830 yıllarında,…
Hem bir kimyacı, hem de bir meteorolog olan John Dalton, bilim dünyasında atom kuramıyla ve basınç altındaki gazların özelliklerini açıklayan gaz kuramlarıyla tanınır. Birbirinden tümüyle ayrı…
Lord Kelvin ya da gerçek adıyla William Thomson, 19. yüzyılın ikinci yarısındaki bilimsel atılımı ve endüstri gelişmesini harekete geçiren kişilerdendir. Elektromanyetik kurama, termodinamiğe ve jeofiziğe katkılarının…
Organik kimya; karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalıdır. Kendilerine özgü özellikleri nedeniyle çok karbonlu bileşikler organik bileşiklerin en geniş grubunu…
Bilim adamı ya da bilim insanı; bir bilim dalında yetişmiş, bilgin, sistemli bir şekilde çalışmalar da bulunan, araştırmalar yapan kimse demektir. Bilim adamlarının ortak ve belirgin özellikleri vardır.…
Çağdaş kimyanın kurucusu Antoine Laurent Lavoisier, Parisli zengin bir ailenin oğluydu. Aile geleneklerini izleyerek hukuk eğitimi gördü; ama matematik, gökbilim ve botanik üstünde de çalıştı. Daha…
Sir Humphry Davy çok gençken birçok buluş yapan, çok zeki ve çalışkan bir bilim adamıydı. Uzun yıllar kullanılan madenci emniyet lambasını yaptı ve sodyum, potasyum, bor…
Michael Faraday, dinamonun bulunmasıyla ve elektroliz yasalarının kurulmasıyla (çözeltilerin elektrikle ayrıştırılması) sonuçlanan bir dizi elektrik deneyiyle tanınır. Bir demircinin oğlu olan Faraday, 22 Kasım 1791’de Surret’de…
Sadi Carnot, kelime anlamı ısı hareketi olan termodinamik bilimini kuran Fransız fizikçisidir. 36 yaşındayken kolera nedeniyle genç yaşta ölümü, 19. yüzyılda bilim için büyük kayıp olmuştur.…
[dropcap]B[/dropcap]ilim; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak, fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür. (1) Bilim adamı ya da bilim insanı ise bir…
Gözlem yapmak bir bilim adamının en belirgin özellikleri arasında yer alır. Tabi ki sadece bilim alanında değil elbette birçok alanda gözlem yapmak işin en önemli kısmını…
Atatürk… Bağımsızlık savaşımızın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük komutan, eşi bulunmaz devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında hayata gözlerini yumduğunda 57 yaşındaydı.…
“Atatürk’ün dediklerini bol bol okuyun, onları işte bu günler için demiş, yazmış. Türkiye’nin şerefli, refah, itibarlı ve bağımsız geleceği için Atatürk yolumuzu çizmiştir.” …