Kategori: nedir ne değildir?
Suyun da etkin olarak katıldığı kimyasal tepkimelere, hidroliz adı verilir. Anorganik kimyada bu terim, su içinde çözünmüş bir tuzun, asit ve bazına ayrışmasını tanımlamak için kullanılır.…
Alaşımlar – I
Genel Tanım İlk alaşım olan Bronz (bakır ve kalay karışımı), İ.Ö. 3000’e doğru bulunmuştur. Günümüzde metal eşyaların çoğu sayıları binleri bulan değişik alaşımlardan yapılır. Alaşım en…
Birçok efsaneye(!) konu olan ve geleceğin elementi diye tabir etmeye yetecek kadar popülariteye sahip olan bor bileşiklerinin üretiminin yaklaşık 3/4’ü ülkemizde bulunan bor yataklarından karşılanmaktadır. Toprak…
Ben her zaman buharlı ütümde demineralize su kullanırım ama bugünlerde ‘saf’ suyun da birçok çeşidi var piyasada. İki farklı saf su arasındaki farkı bulmaya çalışmak da…
Yeşil Kimya nedir? Yeşil Kimya, öncelikli olarak açıklamak gerekirse, ayrı bir disiplin (İnorganik veya organik gibi) değildir. Yeşil Kimya bir düzine prensip üzerine oturtulmuş, mevcut kirlilik sorunlarını ortadan…
Sülfürik asit; H2SO4 formülü ile güçlü ve son derece aşındırıcı bir asittir. Canlı dokulardan metallere ve taşlara kadar bir çok farklı malzemeyi aşındırabilir. Tarihte vitriol yağı olarak…
Etanoik asit aslında daha çok asetik asit olarak bilinir. CH3COOH formüllü organik asit, karakteristik keskin bir kokusu ve ekşi tadı ile renksiz bir sıvıdır. Sirke yaklaşık 4-8%…
Kuru Buz!
Kuru buz donmuş karbondioksittir. Katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da çok daha düşüktür. Gaz sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler yardımıyla…
Misel Nedir?
Fiziksel kimyada misel tanımı, dağıtıcı bir ortamda dağılmış ultramikroskobik olan kolloidal parçacıkların, atomların, iyonların veya moleküllerin gevşek bağlı bir şekilde kümelenmesi sonucu oluşumudur. Miseller yüzey kimyasının…
Adını, bir ortaokul öğrencisi olan Erasto Mpemba’ dan almıştır. Bu genç öğrencinin, 1963 yılında Magamba ortaokulundaki aşçılık derslerinde dondurma yapmayı öğrenirken karşılaştığı ilginç durumla farkedilmiştir. Her…
Bu ismi aslında filmlerde çok sık duymuşsunuzdur. Bu patlayıcı yaklaşık 150 senelik bir üne sahiptir. Üstelik yapımı da kolay olduğu için bu özelliği ününe ün katmıştır.…
Organik LED (OLED) Nedir? OLED malzemeler ile ilgili haberleri günlük basında, özellikle yeni nesil ince televizyonlarla ilgili olarak sıkça duymaya başladık. Peki nedir OLED? Yarım santim…
Aspir Aspir (Carthamus tinctorius) papatyagiller ailesinin üyesi, tek yıllık, sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan, dikenli ve dikensiz formları olan, geniş yapraklı bir endüstri bitkisidir. Anavatanı Asya kıtasının güneyi…
Tautomer kelimesi Yunanca tauto-aynı ve meros-parça kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. “Bir molekülün, yapısındaki en az bir çift bağın ve bir hidrojen atomunun yer değiştirmesiyle başka bir moleküle…
[dropcap]Y[/dropcap]aygın olarak kullanılan endüstriyel adsorbanlar arasında çevre kirliliğini kontrol amacıyla, şu anda kullanılan adsorbanların en önemlisi, yüksek gözenekliliğe sahip aktif karbonlardır. Ticari olarak aktif karbonlar, odun,…
http://www.youtube.com/watch?v=DM2uj3UWenc Bilinen en kuvvetli bakteriyel zehir botulinum toksini (BT) dir. Ölümcül besin zehirlenmelerinin sorumlusu olan bu güçlü zehir, çizgili kaslarda nöromüsküler iletimi engelleyerek paralizilere (felç) yol…
“Sizce kimya nedir?” diye insanlara sorduk.. Balıkesir Üniversitesi Kimya Kulübünün hazırladığı röportajı burada izleyebilirsiniz.
Bal arısı (Apis mellifera L.) bitkilerdeki yabancı tozlaşmayı gerçekleştirmesi yanında ürettiği bal, balmumu, polen, arı sütü gibi arı ürünlerinin kazandırdığı ekonomik yararlar nedeniyle, binlerce yıldır insanlar…
Jelatin
Jelatin,gıda katkı maddesi olup hayvansal kaynaklı bir proteindir.Jelatinin %83′ü protein, %15′i su ve %2′si de mineraldir.Jelatin içinde, temel aminoasitlerin hemen hemen tamamı yer almaktadır.Glisin (%27),prolin (%16),…
Kimi basit cisimlerin ya da anorganik bileşiklerin birçok fiziksel halde bulunma özelliğidir. ‘Allotropi’ sözcüğünü ilk kez Berzelius kullanmıştır. Kükürt, fosfor, karbon, helyum, oksijen vb. gibi birçok…