Ben her zaman buharlı ütümde demineralize su kullanırım ama bugünlerde ‘saf’ suyun da birçok çeşidi var piyasada. İki farklı saf su arasındaki farkı bulmaya çalışmak da kafa karıştırıcı olabiliyor bazen.
Peki nedir bu demineralize su ?
Demineralizasyon (Deiyonizasyon)’un anlamı su içerisindeki minerallerin yani katyon ve anyon iyonlarının giderilmesi işlemidir.
Demineralize su ya da diğer adı ile deiyonize su; derece yüksek kalitede bir sudur. Fiziksel bir işlem ile elde edilir ama bu suyu üretmek için demineralizasyon tesisi ya da deiyonizasyon tesisi olarak bilinen uzmanlık gerektiren ekipmanlara ihtiyaç vardır.
Ham su içerisindeki iyon miktarı suyun yükü olarak tanımlanır. Gelen ham su, içerisinde reçine dolgusu bulunan iyon değiştiricilerden geçer. Ham su katyonik yüklerini (Ca, Mg….Na) katyon değiştirici reçinelere bağlı (H) iyonu ile daha sonrada anyonik yüklerini (Cl,SO4,HCO3..SiO2 ) anyon Değiştirici reçinelere bağlı (OH) iyonu ile değiştirirler. Böylece istenilen oranda demineralize edilerek (iyonlarından ayrılarak) sistemden çıkarlar. Bu iyon yüklerini alan reçineler bir süre sonra doygunluk noktasına ulaşırlar yani tükenirler. Tükenen reçinelerin yeniden tazelenmesi (tuttukları iyonlardan temizlenmesi) işlemine ise “rejenerasyon” denir.
Nerelerde kullanılır ?
Demineralize su genellikle;
- Otoklav ve laboratuvar testleri gibi laboratuvar uygulamalarında,
- Otomobil soğutma sistemlerinde,
- ‘Kurşun-asit’ tipi araç akülerinde,
- Lazer kesim cihazlarında,
- Buharlı ütüler de,
- Akvaryumlarda,
- Nemlendiricilerde,
- Bazı yangın söndürme ekipmanlarında,
- Kozmetikte (kullandığınız ürünün içindekiler kısmında göreceğiniz ‘aqua’ ile kastedilen genellikle demineralize sudur.)
- Uçak motoru soğutma sistemlerinde,
- Araç ve pencere yıkama sistemlerinde kullanılır.
Saf suyun elde edilmesinde kullanılan yöntemlerine göre birbirinden farklı saf sular çeşitlilik gösterir. Distile su (distilasyon işlemi ile elde edilir), aktif karbon filtrasyonu, ileri oksidasyon sistemi, ters osmoz gibi.
Kaynaklar :