Genellikle reaksiyonu inceleyen bilim insanının adı ile anılan tepkimeler olarak bilinir. Ancak önemli olan adının arkasındaki bilimsel içeriktir. Bu çok önemli bilimsel içerikleri, hem yazılı hem de sözlü iletişimde kolaylaştırmak için kısa ifadeler kullanılır.
İsim reaksiyonları, organik kimyada çok önemli bir unsurdur. Özellikle organik kimyanın ilkelerini öğrenmek için mükemmel bir yardımcıdır. Dolayısı ile bir kimyagerin bilmesi gereken konulardandır. Üstelik sadece kimyagerlerin değil, biyoloji ve eczacılık öğrencileri için de önemli bir konudur.
Organik kimyada özel isimli reaksiyonlar; çoğu üniversitede lisans eğitiminde, ya seçmeli ders olarak anlatılmakta ya da organik kimya reaksiyon mekanizmaları dersinde anlatılmaktadır. Lisansüstü eğitiminde ise uzmanlık dersi olarak anlatılmaktadır. Buna rağmen, konuyla ilgili ülkemizde çok fazla Türkçe kaynak bulunmamaktadır. Dahası internet ortamında tarama yaptığımızda da yeterli kaynağa ulaşılamamaktadır. Durum böyle olunca, ulaşabildiğim yabancı ve türkçe kaynaklardan öğrendiğim bilgileri en doğru olacak şekilde düzenleyip paylaşmak istedim. Başlangıç için de yeni araştırdığım “Curtius Düzenlenmesi” isimli özel reaksiyonu anlatmak istiyorum:
1890 yılında Theodor Curtius tarafından bulunmuştur. Curtius düzenlenmesi, bir açil azit yapısından azot gazı uzaklaşması ile izosiyanat oluşumu ve ardından sulu ortamda aminlerin elde edilmesi ile sonlanır. Termal ya da fotokimyasal olarak gerçekleşebilir.
Genel Reaksiyon:
Açil Klorür Açil Azit İzosiyanat Amin
Reaksiyon Mekanizması:
Kaynaklar :
- J.J.Li, Name Reactions, Springer-Verlag, Berlin, 2003.
- T.Laue, A.Plagens, Named Organic Reactions, 2nd ed., John Wiley and Sons, New York, 2000.
- http://www.organic-chemistry.org/namedreactions/curtius-rearrangement.shtm
- http://w3.balikesir.edu.tr/~hnamli/hnokdn.pdf
1 Yorum
Sınavım için yardım almam gerekiyor acil ulaşabilir misiniz