Şekerin suda çözünmesi fiziksel bir değişime mi örnektir yoksa kimyasal bir değişime mi ? Bu oldukça tartışmalı bir konu ancak kimyasal ve fiziksel değişikliklerin tanımına bakarsanız konu hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
Şekerin suda çözünmesi fiziksel bir değişimdir.
Şekerin suda çözünmesi fiziksel değişime bir örnektir. İşte nedeni:
Kimyasal bir değişiklik sonucunda yeni ürünler meydana gelir. Sudaki şekerin kimyasal bir değişim olması için yeni bir şeyin ortaya çıkması ve kimyasal bir reaksiyonun meydana gelmesi gerekirdi.
Ancak, şeker ve suyun karıştırılması basitçe … suda şeker üretir!
Bu olay sırasında maddeler şekil değiştirebilir, ancak kimlik değiştirmez. Bu fiziksel bir değişikliktir.
Bazı fiziksel değişiklikleri (hepsi değil) tanımlamanın bir yolu, başlangıç materyallerinin veya reaktanların son materyaller veya ürünlerle aynı kimyasal kimliğe sahip olup olmadığını sormaktır. Suyu bir şeker-su çözeltisinden buharlaştırırsanız, şekeriniz kalır. Ama şekerin yapısı suda çözündüğünde bile aynıdır. Değişmez.
Çözünme, Kimyasal mı yoksa Fiziksel Değişim mi
Şeker gibi kovalent yapıda bir bileşiği her çözdüğünüzde fiziksel bir değişime bakıyorsunuz demektir. Moleküller çözücü içinde daha da ayrılırlar, fakat değişmezler.
Bununla birlikte, bir iyonik bileşiğin (tuz gibi) çözülmesinin kimyasal veya fiziksel bir değişiklik olup olmadığı konusunda bir anlaşmazlık vardır, çünkü tuz, suda kendi iyonlarına (sodyum ve klorür) ayrıldığı için kimyasal bir reaksiyon meydana gelir.
İyonlar orijinal bileşikten farklı özellikler gösterir. Bu kimyasal bir değişikliği gösterir. Öte yandan, suyu buharlaştırırsanız, tuz elde etmiş olursunuz. Bu fiziksel bir değişimle tutarlı görünüyor.
Tuzun suda çözünmesi kimyasal değişim midir yoksa fiziksel bir değişim mi ?
Tuzun suda çözünmesi ile igili cevabımıza buradan, kimyasal değişim başlıklı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Her iki cevap için de geçerli argümanlar vardır, bu yüzden bir testte sorulursa, kendi açıklamalarınız için hazır olun!