Sülfürik asit ve şeker – Şekerin (sakaroz) dehidrasyonu
Temelde, bu deneyi yapabilmek için tek yapmanız gereken sıradan şekeri bir beherin içine koymanız ve üzerine biraz derişik sülfürik asit ilave etmeniz. (sülfürik asit eklemeden önce şekeri az miktarda su ile karıştırıp, nemlendirebilirsiniz.)
Sülfürik asit oldukça ekzotermik bir reaksiyon ile sudaki şekeri uçurur, ısı, buhar ve kükürt oksit dumanı çıkarır. Kükürtün kokusu bir tarafa, bu reaksiyon daha çok karamel gibi koku verir ortama. Beyaz şeker beherin dışına taşan siyah kömürleşmiş tüpe dönüşür.
Şeker bir karbohidrattır yani molekülden suyu uzaklaştırdığınız zaman aslında temelde elementel karbon bırakmış olursunuz geriye. Dehidrasyon tepkimesi, tepkiyen moleküllerden su kaybının meydana geldiği bir kimyasal tepkimedir. Dehidrasyon tepkimesi, eliminasyon tepkimelerinin bir alt grubudur.
Şeker dehidrasyon sonucu yapısındaki suyu kaybetse de ortamdaki su miktarı aynı kalır. (Kütlenin korunumu) Bir miktar su asit içinde su olarak kalır. Reaksiyon ekzotermik olduğu için, suyun çoğu kaynayıp buhar olur.
İsterseniz deneyi buradan izleyebilirsiniz:
Güvenliğiniz açısından eldiven ve gözlük kullanmayı unutmayınız!
1 Yorum
Güzel Olmuş Tebrikler İŞimime Yaradı.