Alüminyum kutuları nasıl eriteceklerini öğrenmek isteyenler için başlangıç olarak şunu söyleyebilirim ki; alüminyumu bu kaplardan saflaştırarak elde etmektense geri dönüştürerek kullanmak çok daha kolaydır. Erişim alüminyuma sahip olduğunuz zaman takı, süs eşyası, heykel veya bir metal işleme projesi gibi uygun bir kalıba dökerek bir çok şekilde değerlendirebilirsiniz.
Alüminyum, korozyon direnci, işlenebilirliği ve hafifliğiyle bilinen yaygın ve kullanışlı bir metaldir. Yiyeceklerin etrafında ve cilt ile temas halinde kullanılabilecek kadar güvenlidir. Bu nedenlerden dolayı, bu proje evde geri dönüşüme harika bir giriş niteliğindedir.
Önemli Noktalar: Alüminyum Kutuları Eritmek
- Alüminyum, kolayca geri dönüştürülebilen bol miktarda bulunan ve çok yönlü bir metaldir.
- Alüminyumun erime noktası, elde tutulan bir meşale ile eritilebilecek kadar düşüktür. Ancak, proje bir fırın veya ocak kullanılarak daha hızlı ilerler.
- Geri dönüştürülmüş alüminyum; heykeller, kaplar ve mücevherler yapmak için kullanılabilir.
Alüminyum Kutuları Eritmek İçin Malzemeler
Alüminyum kutuların nasıl eritileceğini öğrenmek karmaşık değildir; ancak yüksek sıcaklıklar söz konusu olduğundan yalnızca yetişkinlere yönelik bir projedir.
Temiz ve iyi havalandırılan bir alanda çalışmalısınız.
Eritme işleminden önce kutuları temizlemeniz gerekmez, çünkü organik maddeler (plastik kaplama, kalan soda vb.) işlem sırasında yanacaktır.
- Alüminyum kutular
- Elektrikli küçük fırın (veya uygun sıcaklığa ulaşan başka bir ısı kaynağı, örneğin propan meşalesi)
- Çelik kap (veya erime noktası alüminyumdan çok daha yüksek, ancak fırınınızdan daha düşük olan başka bir metal – sağlam bir paslanmaz çelik kase veya döküm demir tava olabilir)
- Isıya dayanıklı eldivenler
- Metal maşalar
- Alüminyumu dökeceğiniz kalıplar (çelik, demir vb. – yaratıcı olun)
Alüminyumu Eritmek
- İlk olarak atmanız gereken adım, mümkün olduğunca çok sayıda kutuyu çelik kaba koyabilmeniz için kutuları ezmektir. Kutularınızı kullandığınız kaba koyun ve fırının içine yerleştirin. Kapağı kapatın.
- Fırını veya ocağı 660°CF’ye kadar ısıtın. Bu, alüminyumun erime noktasıdır (660,32 °C, 1220,58 °F), ancak çeliğin erime noktasının altındadır. Alüminyum bu sıcaklığa ulaştığında hemen hemen erir. Alüminyumun eridiğinden emin olmak için bu sıcaklıkta yaklaşık yarım dakika bekleyin.
- Güvenlik gözlüğü ve ısıya dayanıklı eldiven takın. Aşırı sıcak (veya soğuk) malzemelerle çalışırken uzun kollu bir gömlek, uzun pantolon ve kapalı burunlu ayakkabılar giymelisiniz.
- Fırını açın. Çelik kabı yavaşça ve dikkatlice çıkarmak için maşa kullanın. Elinizi fırının içine koymayın! Fırından kalıba giden yolu metal bir tava veya folyo ile kaplamak, dökülmeleri temizlemeye yardımcı olmak için iyi bir fikirdir.
- Sıvı alüminyumu kalıba dökün. Alüminyumun kendi kendine katılaşması yaklaşık 15 dakika sürecektir.
- İstenirse, kalıbı birkaç dakika sonra bir kova soğuk suya koyabilirsiniz. Bunu yaparsanız, buhar üretileceği için dikkatli olun.
- Kap içinde biraz artık malzeme olabilir. Kaptaki tortuları, beton gibi sert bir yüzeye ters çevirerek çıkarabilirsiniz. Alüminyumu kalıplardan çıkarmak için aynı işlemi kullanabilirsiniz. Sorun yaşarsanız, kalıbın sıcaklığını değiştirin. Alüminyum ve kalıp (farklı bir metaldir) farklı bir genleşme katsayısına sahip olacaktır ve bunu bir metali diğerinden ayırırken kendi avantajınıza kullanabilirsiniz.
- İşiniz bittiğinde fırınınızı veya ocağınızı kapatmayı unutmayın. Enerji israf ediyorsanız geri dönüşüm pek mantıklı değil, değil mi? Artık alüminyum kutuları güvenli, sorumlu ve pratik bir şekilde nasıl eriteceğinizi biliyorsunuz.
Biliyor muydunuz?
Alüminyumu geri dönüştürmek için yeniden eritmek, alüminyum oksitin (Al2O3) elektrolizinden yeni alüminyum üretmekten çok daha az masraflıdır ve daha az enerji kullanır. Geri dönüşüm, metali ham cevherinden yapmak için gereken enerjinin yaklaşık %5’ini kullanır.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki alüminyumun yaklaşık %36’sı geri dönüştürülmüş metalden gelir.
Brezilya, alüminyum geri dönüşümünde dünyada lideridir. Ülke, alüminyum kutularının %98,2’sini geri dönüştürmektedir.
Kaynaklar:
Morris, J. (2005). “Comparative LCAs for curbside recycling versus either landfilling or incineration with energy recovery”. The International Journal of Life Cycle Assessment, 10(4), 273–284.
Oskamp, S. (1995). “Resource conservation and recycling: Behavior and policy”. Journal of Social Issues. 51 (4): 157–177. doi:10.1111/j.1540-4560.1995.tb01353.x
Schlesinger, Mark (2006). Aluminum Recycling. CRC Press. p. 248. ISBN 978-0-8493-9662-5.