Laboratuvarda Zamandan Tasarruf Etmenin 6 Yöntemi

Zamandan Tasarruf Etmenin Yöntemleri

Zaman – muhtemelen hepimizin daha fazlasını olmasını dilediğimiz şeylerden biridir. Özellikle yoğun bir laboratuvar ortamının ortasındayken kontrolünü kaybetmesi kolay olabilir. Peki bazı bilim adamları bir günde nasıl bu kadar çok şey yapmayı başarıyor?

Aslında düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Rutininizde sadece birkaç küçük değişiklik yaparak, günün sonunda zamandan şaşırtıcı derecede tasarruf ettiğinizi görebilirsiniz – bu da üretkenliğinizi artırmanıza, çıktılarınızı artırmanıza ve sahip olduğunuz saatlerle daha fazlasını yapmanıza yardımcı olacaktır.

Kulağa hoş mu geliyor? Harika! Zaman kazandıran bazı ipuçlarını bir araya getirdik, böylece araştırmanızın ayrıntılarına daha fazla odaklanabilirsiniz. Laboratuvarda zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak bu 6 basit yönteme bir göz atalım:

Makalede Neler Var ?

Çalışma Alanınızı Düzenleyin

İlk önce çalışma alanınızı optimize etmeniz, düzenlemeniz gerekir. Düzenli bir tezgah alanı, verimliliğiniz için harikalar yaratacaktır. Hata yapma olasılığınız azalacak ve çalışırken bir yandan da ortalığı temizlemeniz sizi daha sonra temizlik için vakit ayırmaktan kurtaracaktır.

Ekipmanınızı kolayca erişilebilir hale getirin. Pipetler gibi küçük, sık kullanılan ürünler ideal olarak elinizin altında olmalıdır. Ufak bir atık kutunuz muhtemelen vardır ve yakınlarınızda olmalı size fayda sağlayacaktır. Çözeltileri ise ayrı bir konumda yine düzenli şekilde tutabilirsiniz.

Önünüzde sadece ihtiyacınız olan şeylerin olduğundan emin olun. Sadece bir pipeti kullanmanız gerekiyorsa diğerlerini kaldırabilirsiniz. Eğer not almak için bilgisayar, tablet gibi araçlar kullanıyorsanız üzerine bir şey dökülmesi halinde zarar görmemesi için olabilecek uzaklıkta tutmanızda fayda var.

Kağıdı Azaltın

Eğer kağıt kullanımını henüz bırakmadıysanız, şimdi tam zamanı. Laboratuvarı dijitalleştirmek sadece çevreye yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda veri yönetimi açısından size zaman kazandırır. Elektronik not defterleri, bir düğmeye dokunarak, düzgün bir şekilde dizine alınmış verileri ve notları hızlı bir şekilde içe aktarmanızı sağlar. Fiziksel olarak kalem ile kağıda not almaktan çok daha hızlı!

Bulut sistemi, zamanı kısmak istiyorsanız kucaklamayı düşünmeniz gereken başka bir trend. Her şey çevrimiçi olarak depolandığından, nerede olursanız olun verilere erişebilmenin yanı sıra protokolleri kolaylıkla paylaşabileceksiniz (artık gömülü e-postalar veya atılan basılı kopyalar yok).

Dijitalleşmenin oldukça yoğunlaştığı günümüzde yinede sıfır kağıt kullanımı söz konusu değildir. Mutlaka hesaplamalar, karalamalar vb. konularında yine kağıt kullanımı olacaktır. Önemli olan en azından işinizi kolaylaştıracak ve verilerinize hemen her yerde ulaşım sağlayabilmenizi sağlayabilecek kadar dijitalleşmeniz.

Çözeltilerinizi Etiketleyin

Yanlış etiketlenmiş çözeltiler büyük bir hayal kırıklığı kaynağıdır ve deneyiniz için doğru olanı bulmaya çalışmakla zamanınızı laboratuvarda koşmaktan daha hızlı tüketecek hiçbir şey yoktur. Daha da kötüsü, bilinmeyen bir madde ile çalışıyorsanız potansiyel olarak tehlikeli olabilir, bu nedenle çözeltilerinizi önceden açıkça etiketlemek çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir!  Sentetik Menekşe Kokusu Elde Etmek

Ayrıca sadece çözeltileri değil; rafları ve dolapları da etiketleyin – böylece herhangi bir zamanda herhangi bir şeyin nerede bulunabileceği konusunda bir karışıklık yaşamazsınız.

Her Şeyi Kaydedin

İlk başlarda çalışma akışınızı biraz kesintiye uğratabilir, ancak şüphesiz uzun vadede size zaman kazandıracaktır. Deneyiniz ile ilişkili her şeyi yazmak, net bir eylem planınız olduğu ve aynı zamanda kötü süreçlere ve hatalara karşı gelecekte de kanıt ve çözüm sağlayabileceğiniz anlamına gelir.

Deneylerinizin her biri için adım adım aşamalar ve kullanılan çözeltilerin listeleri ile ayrıntılı protokoller bir zorunluluktur. Bir şeyler ters giderse veya beklenmedik bir sonuç alırsanız, bunu not edin. Daha sonra bu bilgileri gelecekte aynı hatayı tekrarlamanın önüne geçerek zamanınızdan tasarruf etmenizi sağlayacak şekilde kullanabileceksiniz. Ve eğer laboratuvarınızdaki herkes bu süreci izlerse, bilgi bankanız daha da büyüyecektir (verimliliğiniz gibi).

Önceden Plan Yapın

Spor salonu üyeleri muhtemelen bu hayal kırıklığını biliyordur; İhtiyacınız olan ekipman her zaman başka biri tarafından kullanılıyor ve boşta kalmasını beklemek için ciddi bir zaman harcıyorsunuz.

Bu durum laboratuvarda da tanıdık geliyor mu? Gecikmeleri önlemek için önceden plan yapmak en iyisidir.

Ortak ekipman kullanıyorsanız, zamanınızı önceden ayırdığınızdan emin olun ve deneyiniz planınıza tam olarak uymuyorsa ihtiyaç duyabileceğiniz ekstra zamanı hesaba katın. Ayrıca deneyinizin farklı aşamalarını da planlayabilirsiniz; 90 dakika boyunca beklemeniz gereken bir reaksiyon varsa (çözeltinizi su banyosunda bekletmek vb.) bu süreci öğle molanıza denk getirebilir ve döndüğünüzde hızlıca kalan adımlara devam edebilirsiniz.

Veriminizi en üst düzeye çıkarmak için bekleme sürenizi en aza indirmenin yollarını arayın.

Düzenli Molalar Verin

Molalardan bahsetmişken, bugün bir tane var mı? Değilse, sizi yavaşlatan şeylerden biri de bu olabilir.

Bir laboratuvar ortamında uzun günler çalışmak, hem vücudunuzda hem de zihinsel kapasitenize zarar verebilir. Yorgun olduğunuzda, hata yapma olasılığınız daha yükselir – ki bunun da düzeltilmesi zaman alacaktır. Sık sık ara verdiğinizden emin olun, böylece yeniden şarj edip odaklanabilirsiniz.

Bu kullanışlı zaman kazandıran ipuçlarıyla, umarım zaman tasarrufunuz üzerinde uzun vadeli olumlu bir etkisi olacak bazı alışkanlıklar oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 5 / 5. Oylayan: 4

Yorum Yap