Cildin pH Değeri

Cildin belirli bir pH değeri olduğunu öğrendiğim zaman bana çok garip gelmişti. pH’ın terim anlamının yanlış anlaşılması ile alakalı bir durum var ortada. Genel olarak pH; H+ iyonlarının bir çözelti içindeki konsantrasyonuna bağlı bir terimdir. Cilt ise katı bir madde olduğundan, pH ile ilgisi olmadığı izlenimi yaratmaktadır çünkü katıların pH’ı yoktur.

Ek bilgi: pH açılımı “Power of Hydrogen” yani “Hidrojenin Gücü”

Cilt Örtüsü

Benim ilk tepkim teorik olarak doğru olsada; insanlar cildin pH’ı ve kozmetik ürünleri üretirken pH dengesine dikkat etmenin önemi hakkında konuşmaya devam ediyorlar. skin-acid-mantlePeki; cilt katı bir yapı ve pH’ı yoksa insanlar cildin pH’ını konuşurken neyi kastediyor ?

Cildin pH değeri, derinin dış katmanında ki asit örtüsünün pH değeri ile alakalıdır. Aslında cildin pH’ını ölçmenin yolu, derinin üzerine birkaç damla deiyonize su damlattıktan sonra düz bir pH elektrodu ile doğrudan cilt üzerinden ölçmektir.

Cildin dış katmanında ki asit örtüsü; yağ ve sebumdan oluşan ince bir katmandır. pH aralığı 4.5 – 6.2 olan bu asit mantosu; iyi bakterilerin yaşaması ve büyümesi için uygun bir ortam oluştururken, zararlı mikroorganizmaların da ölümüne sebep olur.

*Sebum, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı. Yağ bezleri normalde sebum adı verilen bir madde salgılarlar. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. (Wikipedia)

Cilt pH’ını etkileyen başlıca etkenler genetik yapı, yaş, cildin nemi, ter miktarı ve çevredir. Aynı zamanda kozmetik ürünlerinin uygulamaları, deterjan, maruz kalınan su miktarı, cildi kapatan sargılardan (bandaj gibi) da etkilenir. Kontakt dermatit, akne, iktiyoz gibi bazı cilt hastalıkları da cilt pH’ı üzerinde etkiye sahiptir.

Bazı cilt hastalıklarının, cildin asit mantosunun pH değerini yükseltmeye eğilimli olması gerçeği, bu koşullar altında uygun bir tedavi olarak düşük pH değeri( 3.5 – 4.5) olan ürünlerin kullanımını önermektedir.

İlginizi Çekebilir!  Kozmetik Kimyası - II

Cilt örtüsü ve kozmetik formülasyonu

Cilt temizleme ürünleri formüle ederken, cildin asit örtüsünü korumak tamamen mümkün olmasa da, hafif asidik ürünler üretmek iyi bir fikirdir. Böylece ürününüzün cilde verebileceği zararı minimize etmiş olursunuz. Temizleyici ve hatta nemlendirici kozmetik ürünlerinin 4.0 – 6.0 aralığında bir pH değerine göre formülize edilmesinin sebebi de budur.

Kaynak : chemistscorner.com

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap