Evinizde kendi sabununuzu yapmak hem çok pratik hem de eğlenceli olabilir. Zira eskilerin kimyacı dediğiniz zaman aklına ilk gelen şey, sabun mu yapacaksın olduğu için bu konuda bilgi sahibi olmak aslında biraz da zorunluluk diyebiliriz.
Sabun yapımı ile isterseniz marketlerde satın alınan sabunlara kendi alternatiflerinizi üretebilirsiniz ya da işleri ilerletip kendi markanızı oluşturup bir başarı hikayesi bile yazabilirsiniz.
Sabun Yapımı: Basit Bir Kimyasal Reaksiyon
Sabun, katı veya sıvı yağlar ile alkali çözeltiler (NaOH, KOH) arasındaki basit bir kimyasal reaksiyonun sonucudur. Bu gerçekleşen kimyasal reaksiyonun adı sabunlaşmadır.
Kaliteli ve birbiri ile uyumlu yağların çeşitli kombinasyonlarına sevdiğiniz esansı ve hatta çeşitli renkleri ekleyip süsleyerek ev yapımı sabununuza çok farklı bir boyut katabilirsiniz.
Sabun yapmanın ikisi daha yaygın olan ama bilinen 4 farklı metodu mevcuttur.
Sabun Yapma Yöntemleri
Evde sabun yapmak için dört temel yöntem vardır. En popüler yöntemlerden ikisi “erit ve dök” ile cold proses (soğuk işlem)’dir. Sıcak proses ve tekrar işleme daha gelişmiş yöntemlerdir.
Erit ve dök: Bu kolay işlem, önceden hazırlanmış sabun bazlarını eritmeyi ve kendi kokun ile renklerini ekleyerek sabun yapmayı içerir.
Cold proses: Cold proses yağlar ve kostik kullanarak sıfırdan sabun yapmak için kullanılan en yaygın yöntemdir.
Sıcak Proses: Soğuk işlem yönteminin bir varyasyonu olarak sıcak proses, sabunun yavaşça pişirilmesini gerektirir.
Eski sabunları tekrar işleme: Bu yöntem, evinizdeki eski sabunları toparlayıp, öğütüp tekrar işleyerek kullanıma hazır hale gelme getirmeyi anlatır.
Her yöntemin artıları, eksileri ve varyasyonları vardır. Yönteminizi seçmek için en popüler iki yöntemi inceleyin.
Erit ve Dök Metodu ile Sabun Yapımı
Bu yöntemi kullanarak sabun yapmak güvenli, hızlı ve oldukça pratiktir. Bu yöntem için ihtiyacınız olan şey eriyebilir sabun bazıdır. Baz zaten sabunlaşma sürecinden geçirilmiş yapıda olduğu için, kostik ile uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.
Tedarik etmiş olduğunuz sabun bazını bir mikrodalgada veya benmari usulü dediğimiz yöntem ile eritin. Sabu bazı tamamen eridiği zaman koku için farklı esanslar, uçucu yağlar, renk ve diğer katkı maddelerini ekleyebilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra karışımı bir kalıba dökün ve bekleyin. Yeterince sertleştiğinde sabununuz kullanıma hazır demektir.
Artı Yönleri | Eksi Yönleri |
---|---|
Kolay ve ucuz | Kaliteli bir baz gerekir |
Kostik kullanılmaz | Malzemeler her zaman doğal olmayabilir |
Basit bir kaç malzeme gerekir | Genellikle ekstra gliserin içerir |
Başlangıç için harikadır | Yaratıcılık sınırlıdır |
En popüler sabun bazları beyaz veya şeffaf gliserin içeren bazlardır. Daha lüks sabun için keçi sütü, zeytinyağı veya shea yağı ile yapılmış bazları da deneyebilirsiniz.
Daha hızlı erimesine yardımcı olmak için sabun bazını parçalar halinde kesebilirsiniz. Bazı eritmek için mikrodalga kullanacaksanız uygun bir kap kullanın ve parçalar sıvı ve pürüzsüz olana kadar 30 saniyelik aralıklarla karıştırın. Veya düşük ısıda benmari usulü yine tamamen sıvı ve pürüzsüz olana kadar ısıtarak eritin. Karıştırmayı ihmal etmeyin.
Ardından, bazın 50°C’lere kadar soğumasına izin verin. Tam bu noktada seçtiğiniz renklendiricileri, kokuları ve katkı malzemelerini ekleyerek karıştırın.
Son olarak, karışımı sabun kalıplarınıza dökün, sabun sertleşip kuruyana kadar ortalama bir gün bekleyin. Kalıptan çıkarın ve sabununuz hazır!
Erit dök yöntemi ile sabun yaparken bilmeniz gereken bir kaç püf nokta var. Eritilmiş baz çok ince olacaktır, yani bazınıza katkı maddelerini eklemeden önce biraz soğumasını beklemeniz gerekecektir. Aksi taktirde tam bir karışma gerçekleşmeyebilir.
Bu sabunlar hızlıca soğur ve sertleşir bu yüzden ek maddeler için doğru zamanlamayı öğrenmeniz gerekecek.
Eğer çok sıcak ortamda eritirseniz bazınızı, bazınız yanabilir ve istemediğiniz görüntüler ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bazı direk olarak değilde benmari usulü eritmeyi öneriyoruz.
Bazı katkı maddeleri bu bazlar ile daha iyi sonuç verir. Sandal ağacı tozu veya kurutulmuş çiçek yaprakları gibi bir çok alternatifi deneyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz bitkiler ile sabununuza doğal renkler de verebilirsiniz.
Soğuk Proses ile Sabun Yapımı
Soğuk proses ile sabun yapımı az önce bahsettiğimiz erit dök metoduna göre biraz daha karmaşıktır ve daha uzun sürer. Aynı zamanda bu proses içerisinde piyasada kostik olarak bilinen sodyum hidroksit (NaOH) kimyasalını da kullanmanız gerekecektir.
Bu yöntem ile sabun yapmak için, seçtiğiniz yağları yaklaşık 40°C’ye kadar uygun bir kapta ısıtırsınız. Daha sonra yavaşça suda çözünmüş NaOH karışımını yavaşça üzerine dökersiniz ve sabunun yoğunlaşmaya başladığı ana kadar dikkatle izleyerek karıştırırsınız.
Yoğunlaşma başladığı anda sabununuzda olmasını istediğiniz koku, renk ve katkı maddelerini ekleyerek karıştırırsınız ve ardından sabunu bir kalıba dökersiniz.
Ham sabunun sertleşmesi yaklaşık 24 saat, kullanıma hazır hale gelmesi ise bir kaç hafta kadar sürer.
Artı Yönleri | Eksi Yönleri |
---|---|
Sıfırdan siz yaparsınız | Daha fazla malzeme ve temizlik |
Malzemeler özelleştirilebilir | Kostik ile çalışmak |
Yaratıcılık sınırsızdır | Uzun bekleme süresi |
Soğuk proses sabun yapmaya başlamak için, bir bazı alıp eritip kalıba dökmekten daha fazla ekipmana ve ortalığı temizlemek için daha fazla zamana ihtiyacınız olacaktır. Bu yöntem için ihtiyaç duyabileceğiniz bazı temel malzemeler var;
- Çeşitli yağlar
- Esans, uçucu yağ çeşitleri
- Doğal veya sentetik renklendirici
- Ham sabunu dökmek ve bekletmek için bir kalıp
- Malzemeleri rahatlıkla karıştırabileceğiniz derin bir kap
- Kostik
- Güvenlik ekipmanları
Sabunun sertleşme sürecini beklerken serin ve kuru bir ortama ihtiyacınız olacaktır. Bu yöntem sabunlaşma tepkimesini içerdiği için süt ve meyve gibi taze katkı maddeleri tercih edebilirsiniz. Çünkü sabunlaştırma işleminin yüksek pH ortamı, bileşenleri koruduğu ve bakteri veya küf oluşumunu önlediğinden taze katkı maddeleri de dahil edilebilir.
Bu yöntem ile yapacağınız sabunun dokusu daha kalındır, bu da dibe batmayacak daha ağır katkı maddeleri kullanabilirsiniz demek oluyor.
Yalnız herhangi bir vanilya bileşeninin yüksek alkol içeriği nedeniyle bu cold proses de denilen yöntem için güvenilir bir bileşen olmadığını ve sabununuzu kahverengileştirebileceğini belirtelim.
Artık sabunun nasıl yapılacağını, hangi yöntemleri kullanacağınızı biliyorsunuz.
Burada sizinle paylaştığımız formülle kendi sabununuzu yapabilirsiniz veya burada yer alan 3 farklı formülü de deneyebilirsiniz.
4 yorum
Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Elinize sağlık…
Yapabilirmiyim bilmiyorum ama deneyeceğim.
Çok faydalı oldu benim için
Pelin hanım sabun yaptım fakat istedigim sertligi bulamadim yardımcı olur saniz sevinirim