Soğuk proses yöntemi ile sabun nasıl yapılır ? Sizlerle temel bir formül üzerine sıfırdan sabun nasıl yapılır bunu paylaşacağız. Sabun formülümüzü paylaşmadan önce ihtiyacımız olan malzemelere biz göz atalım.
Gerekli Ekipmanlar
- Korucuyu gözlük
- Nitril Eldiven
- Dijital ölçek
- Dijital termometre veya Infrared Termometre
- Terazi
- Blender
- Karıştırma kapları
- Malzemeleri koymak için ufak kaplar
- Plastik beherler
- Spatül
- Damlalık
- Ölçü kaşıkları
- Süzgeç
- Kağıt havlu
- Silikon kalıp
- Bıçak
- Mikrodalga
Sabun formülümüz için gerekli olan içerikler aşağıdaki şekilde olacaktır.
İçerikler
- 276 g Saf su
- 129 g Sodyum hidroksit (kostik)
- 13 g Sodyum Laktat (opsiyonel) (sabunun sertleşmesine ve kalıptan daha kolay ayrılmasına yardımcı olur)
- 230 g Palm yağı
- 230 g Hindistan cevizi yağı
- 23 g Kakao yağı, küçük parçalar halinde kesilmiş
- 23 g Hint yağı
- 415 g Zeytinyağı
- 73 g Esansiyel yağ veya uçucu yağ (opsiyonel)
Soğuk proses sabun nasıl yapılır ?
Malzemelerini hazırladıktan sonra, çalışmaya başlamadan önce tüm yazımızı okuduğunuzdan emin olun. Dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları olacak çünkü.
Sodyum hidroksit (kostik) ile çalışacağınız için, her şeyden önce gerekli güvenlik önlemlerinizi alınız. Eldiven ve gözlüksüz çalışmaya başlamayın. Sodyum hidroksit ile cildiniz direk temas ederse en az 15 dakika su ile yıkayın ve gerekirse tıbbi yardım alın.
Adım 1: Sodyum Hidroksit Çözeltisi Hazırlama
Plastik beherin içerisine soğuk saf suyunuzu ölçerek koyun. Ayrı bir behere sodyum hidroksiti tartın. Suyun üzerine sodyum hidroksitin bir kısmını yavaş ve dikkatlice ekleyin. Sıçramasını önlemek için hafifçe karıştırın. Sodyum hidroksitin kalan kısmını çözünmeye başladıkça yavaşça üzerine ekleyebilirsiniz.
Dumanı solumaktan kaçının!
Sodyum hidroksit, su ile karıştığı zaman çözeltinin hızlı bir şekilde ısındığını göreceksiniz. Bu nedenle cam beherleri tercih etmeyin, plastik beherleri tercih edin ve sıçramasına imkan vermemek için her zaman sodyum hidroksiti suyun üzerine ekleyin, tam tersini yapmayın.
Sodyum hidroksit tamamen çözündükten sonra iyi havalandırılan güvenli bir yerde soğumaya bırakın.
Küçük bir kaba sodyum laktatı ölçerek koyun ve sodyum hidroksit çözeltisinin yanında bekletin.
Adım 2: Yağ Çözeltisini Hazırlama
Yağlar farklı yağ asitleri içerir ve asitlerin her biri farklı oranlarda erir ve katılaşır. Bu nedenle, palm yağını orjinal kabında eritmek ve ölçmeden önce karıştırmak / çalkalamak gerekir.
Mikrodalgada kullanacağız kapların, mikrodalgaya uygun kaplar olmasına dikkat ederek kaplarınızı seçin.
Palm yağını mikrodalgada 30 saniyelik ısıtmalar ile eritin. (Veya otomatik buz çözme gibi fonksiyonları varsa en kısa süreye ayarlayarak kullanabilirsiniz.) Yağı tamamen eritin. Yüzen parçacıklar olmadan yağın homojen olarak dağıldığını görmelisiniz.
Palm yağını eritirken, bir yandan da hindistancevizi yağını ölçün.
Hindistancevizi yağının olduğu kabınız terazi üzerindeyken, teraziyi sıfırlayın ve eritilmiş palm yağından gerekli miktarı aynı kabın üzerine tartarak alın.
Hindistan cevizi yağı tamamen eriyene kadar mikrodalgada 30 saniyelik porsiyonlarla ısıtın.
Ardından, kakao yağını ayrı bir kaba ölçün. Erimiş hindistan cevizi / palm yağının üzerine kakao yağını ekleyin. Eritmek için karıştırın. Kakao yağı tamamen erimezse yine mikrodalgada bekletebilirsiniz ve ardından iyice karıştırmalısınız.
Farklı ve temiz bir kaba hint yağını tartın, teraziyi sıfırlayın ve aynı kaba zeytinyağını da ölçerek ekleyin. Karıştırın ve bu karışımı diğer yağ karışımının üzerine ekleyin. Aktarma işlemini yaparken sıçramalara engel olabilmek için kabın yanından süzdürerek veya bir spatül yardımı ile gerçekleştirin.Tamamen homojen görünene kadar karıştırın.
Eklemek istediğiniz esansiyel veya aromatik uçucu yağlar varsa ekleyin.
Adım 3: Sabun Yapımı
Sodyum hidroksit çözeltinizin ve yağ karışımlarınızın sıcaklığı 30 – 35°C civarına düştüğünde, sodyum laktatı sodyum hidroksit çözeltisi üzerine ekleyin ve iyice karıştıktan sonra bu çözeltiyide yağ çözeltilerinin üzerine ilave edin.
Blenderı çözeltinizin tabanına gelecek şekilde yerleştirin, sıkışan havayı serbest bırakmak için biraz sallayın ve çalıştırın. Ardından karışım puding kıvamına gelene kadar karıştırın. Blenderı dışarı çıkardığınız zaman su gibi üzerindeki karışımın su gibi damlamaması ve belli yoğunlukta bir kıvamda olması gerekir.
Adım 4: Kalıba Dökmek
Hava kabarcıkları olmaması için spatülü kalıba doğru tutun ve karışımınızı da spatüle yaklaştırarak onun üzerinden dikkatlice kalıbınıza dökün. Kalıbı doldurduktan sonra hava kabarcığı bırakmamak adına birkaç kere hafifçe kaldırıp zemine vurabilirsiniz.
Kalıp olarak hazır silikon kalıpları tercih edebilir veya kendi istediğiniz ölçülerde tahtadan kalıplar yaparak kullanabilirsiniz.
Karışımı kalıbınıza döktükten sonra kalıbın üzerine sert bir karton, pleksiglas gibi bir malzeme ile kapatın ve battaniye / havlu gibi bir şeyle sıkıca kalıbınızı sarın. 48 saat boyunca sabunlaşma reaksiyonun tamamlanması ve sabunun sertleşmesi için bu şekilde bekletmelisiniz.
Adım 5: Kalıptan Çıkarmak ve Sabunları Kesmek
48 saat sonra, sabun kalıbınızın çeperlerine yapışmadan kolayca çıkıyorsa artık kalıbından çıkarılmaya hazır demektir. Değilse, üzerini örtün ve biraz daha beklemeye bırakın, hazır olana kadar.
Kalıptan çıkardığınız sabunu istediğiniz gibi ölçerek eşit parçalara bölebilirsiniz. Bölme işlemini sivri bir bıçak yardımı ile yapabileceğiniz gibi tel, misina gibi aparatlar yardımı ile de yapabilirsiniz.
Son olarak, sabunlarımızı kullanmadan önce iyi havalandırılmış bir alanda 4 – 6 hafta arası tam olarak oturması için bekletiyoruz.
Not: Sabunun kenarlarını rendeleyerek daha ovalimsi bir görüntü verebilirsiniz. Sonuç olarak sizin kendi yaptığınız sabununuz. İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Daha farklı formüller denemek isterseniz sizler için hazırladığımız burada yer alan formülleri de deneyebilirsiniz.
1 Yorum
Saf suyun içine; ceviz,ada çayı ve kekik parçacıkları atıp bir gece beklettikten sonra bu suyu sabun yapımında kullanabilir miyiz?Sorun olur mu?