Bir Avuç Kömür İçin, Bir Ömür Verenlere…

“Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin.”

13 Mayıs 2014. Saat 15.30 civarı Manisa ilinin Soma ilçesinde kömür ocağında çıkan yangın sonucu oluşan karbonmonoksitten zehirlenen 205 işçimizi kaybettik. Maalesef hala maden içinde mahsur bulunan işçilerimiz var. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

13 Mayıs itibariyle ülkemizde 3 günlük milli yas ilan edildi. Bayraklar yarıya indirildi.

Yaralı olarak çıkarılan bir işçinin sözleri ise çok şey ifade ediyordu.

“Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin.”  

867e11ee8dca9f290c7917d3f764e1c2_k

Peki maden nedir? Önemi nedir? İşçilerin çalışma şartları nelerdir? Güvenlikleri nasıl sağlanıyor?

Maden, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen addır. Kömür de daha çok ısınma amaçlı kullandığımız bir çeşit madendir.

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli ve karbonbakımında zengin kayaç şeklindeki yakacak türüne verilen isimdir. Yerin yüzeye yakın bölümlerinde veya çeşitli derinliklerde rastlanabilir.

komur_kimyasal_yapiKömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir.

Kömür, karbon yönünden zengin (% 65-95 arasında) tabii bir cisimdir. Bileşiminde ayrıca kükürt, demir oksit, alüminyum, kireç, silisyum, oksijen, hidrojen vb. bulunur.

Fiziki özellikleri: Siyah renkte, az çok parıltılı olup, genel olarak düzgün yüzeylidir.Kolayca kırılıp ufalanmaz. Özgül ağırlığı(kg/dm3): 1,1 (linyit) ile 1,8 (antrasit) arasında değişir.

Kömürler, gerek meydana geliş zamanları, gerekse bileşimlerindeki karbon miktârı yönünden birbirinden ayrılırlar. Antrasit, taş kömürü, linyit, grafit, turba ve kok kömürü olarak sınıflandırılabilir.

Kömürün sahip olduğu önemin altında; yaygın, emniyetli, güvenilir, temiz ve ucuz olması etkenleri yatmaktadır. Dünyanın birçok yerinde üretilebilmektedir. Kömür rezervi hayli yüksek olan şehirlerimizden Manisa’nın Soma ilçesinde de zengin linyit kömürü yatakları bulunuyor.

Dün meydana gelen trafo patlaması sonucu çıkan yangında birçok işçimiz yaşamını kaybetti. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ise yangından değil, yoğun gaz zehirlenmesi sonucu öldükleri belirtildi. Somada ki madende metan gazı olmadığı için patlama meydana gelmediği ancak zaten yanıcı bir madde olan kömür, yangının büyümesinde pay sahibi olurken; büyüyen yangın da yerin kilometrelerce altında bulunan madende ki oksijeni tüketmeye ve ortama karbonmonoksit vererek zehirlenmeye sebep oluyor.

İlginizi Çekebilir!  Birbirinden Güzel 14 Mineral

Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl oluyor?

Kış aylarında sık sık duyduğumuz “sobadan çıkan gaz nedeniyle yaşamını kaybeden…” haberleri ile “sessiz katil” olarak ünlenen karbonmonoksit solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Karbonmonoksit gazı kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı bağlanır. Karbonmonoksitin hemoglobinle birleşmesi sonucu karboksihemoglobin (COHb) oluşur. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur.

Temiz oksijen verilerek kurtarma çalışmaları devam eden madende, işletme şirketi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan açıklamada gerekli güvenlik tedbirlerinin zamanında alınmış olmasına rağmen, elim bir kaza meydana geldiğini belirtilmektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Soma’da maden ocağındaki yangına ilişkin,“Türkiye’de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz” dedi.

Umarız ki daha fazla can kaybı olmaz. Madende mahsur kalan işçiler bir an önce kurtarılır.

Orhan Veli’nin mısralarıyla bitirelim.

Yüz karası değil, kömür karası;
Böyle kazanılır ekmek parası.

Somada ki faciadan bazı kareler..

Kaynaklar:

1) ensonhaber.com

2) haberturk.com

3) tki.gov.tr

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

1 Yorum

  • Avatar photo

    Yücel Gider

    18 Mayıs 2014 - 00:41

    En son açıklamalara göre 301 tane madencimiz vefat etti. Allah mekanlarını cennet eylesin, ardında kalan eş, çocuk, anne, baba ve akrabalarına sabır versin.

Yorum Yap