Su, bulaşık deterjanı ve gliserin… Zıplayan, patlamayan baloncuklar yapmak için başka neye ihtiyacınız var ?
Bu deney ile “ince bir sabun yüzeyi içine sıkışmış havadan” oluşan baloncuklarımızı patlatmadan nasıl zıplatabileceğimizi, hatta hafif bir baskı ile baloncuğumuzu kare haline bile getirebileceğimizi göreceğiz.
Bu baloncuklar normalden biraz daha güçlü bir formülüzasyona sahip ama hala teninize yada zemine değdiği zaman patlayabilir. Peki işin sırrı nerede ?
İşin sırrı bu deney için kullanacağınız pamuklu eldivende. Eldiven baloncukları elinize değdiği zaman patlamaktan koruyacaktır.
Malzemeler
- Su
- Bulaşık deterjanı
- Gliserin
- Ucuz pamuklu eldiven
- Pastör pipeti ve makas (Tercihe bağlı)
- Yetişkin yardımı
Nasıl Yapılır ?
- İlk olarak baloncuk çözeltimizi hazırlamamız gerekiyor. Bu deneyde çok fazla baloncuğa ihtiyacımız olmayacağı için az bir miktar da hazırlarsanız yeterli olacaktır. Daha önce baloncuk çözeltisini nasıl hazırlayacağınızı anlatmıştık. Burada bulabilirsiniz.
- Pastör pipetinin yuvarlak tarafını uç kısmından hafifçe makasla kesiyoruz. Tek bir baloncuk yapacağımız için bu çok iyi olacaktır. (Ancak şart değil tabiki. İstediğiniz bir yöntem ile de baloncuğu üretebilirsiniz.)
- Pastör pipetinin kestiğiniz kısmını baloncuk çözeltinize daldırıp, eldiven giydiğiniz elinizin üzerine hafifçe üfleyerek avucunuza bir tane güzel bir baloncuk oluşturun.
- Eldivenli elinizle baloncuğu zıplatabilirsiniz hatta isterseniz biraz baskı ile hafif kare haline de getirebilirsiniz. (Çok baskı uygularsanız patlar.) Baloncuk eldivenli elinizle oynadığınız sürece patlamayacaktır. Ama eldivensiz elinize ya da herhangi bir zemine değdiği zaman patlar!
Nasıl olur bu ?
Zıplayan baloncuk çok şaşırtıcıdır çünkü çoğu insan baloncukları bu şekilde görmez, onları elinizde bu şekilde zıplatabileceğini oynayabileceğini bilmezler. Herhangi bir yere temas ettiği zaman direk patladığına şahit olurlar her seferinde.
Peki baloncuk neden her seferinde patlar ? Onun patlamasına sebep olan nedir ?
Bir baloncuğun en kötü dostu yağ, kir, buharlaşma ve yer çekimidir. Yağ veya kir partikülleri, baloncuğun ince yüzeyinde bir boşluğa sebep olur bu da baloncuğun patlatır. Yağ ve kir partiküllerinin bulunmadığı bir yüzeyde baloncuk patlamadan durabilir.
Yerçekimi ve buharlaşma ile ilgili problem de; zaman geçtikçe baloncuğun su yüzeyi incelir. (milyonda bir inçe kadar incelir) Yüzey çok fazla inceldiği zaman baloncuk artık tutunamaz ve duvarları çöker. Diğer bir deyişle patlar!
Dipnot! Baloncuğun yüzeyleri bir inçin milyonda biri kadar kalınlıkta olduğundan yani çok çok ince olduğundan onu renklendirmeniz çok da mümkün gözükmüyor. Gökkuşağındaki renkleri algılamamız gibi; baloncuğun iç ve dış çeperi arasından geçen ışığın kırılması ve yansıması sonucu baloncuğun yüzeyinde de farklı renkler görürüz. Yani baloncuğun yüzeyinde çevresinden yansıyan ışıkları görebilirsiniz sadece.
2 yorum
Müthiş! Okulumun bilim şenliğinde yapıyorum… 😀
Hey! Bu harika bir haber. Bilim şenliğinizden fotoğraflarını da bizimle paylaşırsan çok memnun oluruz.