Bir daha ki sefere bir bardak su içtikten sonra, bardağı bir parça kauçuk yada lastik ile temizlemeye çalışın. Sildikten sonra bile bardakta ince bir film halinde de olsa hâlâ su olduğunu görebilirsiniz. Şimdi ise arabaların sileceklerinin nasıl çalıştıklarına bakalım. Silecekler de kauçuktan yapılmış olmasına rağmen, arabanın camındaki suyu nasıl temizler ?
Gerçekten arabanın ön camında su neden tutunamaz ?
Hava yağmurlu olabilir yada tozlu.. Sürücünün temiz ve net bir görüşe ihtiyacı vardır. Yani cama hiçbişey yapışmamış, tutunmamış, camı opak hale getiren, görüntüyü bozabilecek herhangi birşey olmaması gerekir daha sağlıklı bir sürüş için. Görüşü engelleyecek bir çok sebep olabilir ama biz burada en yaygın olan sebeplerden biri yağmur ile diğer bir deyişle su ile ilgileneceğiz.
Bildiğiniz üzere; su içerdiği iyonlar sebebiyle küçük bir miktar da olsa statik elektrik taşır. Dolayısı ile statik yüzeylerde tutanmaz, yapışmaz bunun yerine damla halinde yuvarlak şekilde kalır. Antistatik olan yüzeylerde ise yerleşir, yayılır ve dağılır. Yani bunu ufak bir örnek ile açıklayacak olursak balonu yünlü bir kumaş parçası ile sürtüp balona elektrik kazandırdığınız zaman; balonu musluktan akan suya doğru tuttuğunuz zaman suyun ondan kaçtığını göreceksiniz. Anlıycanız üzere su statik yüzeylerden kaçmaya çalışır.
Su aynı zamanda yapısındaki iyonlar sebebiyle de elektriği iyi iletir. Bu yüzden elektrik tertibatlarına ıslak elle dokunmayınız !
Araba imalatçıları; su itici özelliği kazandırmak için; diğer bir deyişle statik bir yüzey oluşturmak için arabaların ön camlarını endüstriyel yapışkanlar ile karıştırılmış siloksan bazlı özel kimyasallar ile kaplarlar. Bu camın üzerinde gerçekten çok ince bir katmandır. Cama sıkı bir şekilde yapışırlar ve tamamen transparandırlar. Üstelik suyu da iterler. Bu sebepten dolayı silecek ile suyu temizlemek çok basittir.
Siloksan temelli kimyasallar; su itici özelliği kazandırmak için dış cephe kaplamaları vb birçok alanda da kullanılırlar.
Bu olayı ufak bir deney ile pekiştirebilirsiniz isterseniz. Nasıl mı ?
Laboratuvarınız da bir mikroskop lamını alın ve üzerine ufak bir damla mineral yağı damlatın. Yağı bütün yüzeye yayın ve düz bir katman oluşturun. Şimdi bu yüzey üzerine bir damla su damlatın. Suyun yüzeye yapışmadan yuvarlak damla halinde kaldığını göreceksiniz.
Şimdi lamı üzerindeki yağ tamamen gidene kadar iyice yıkayınız. Kendi kendisine kuruması için havadar bir yere bırakınız. (herhangi birşeyle silmeyin.) Kuruduktan sonra lam üzerine bir damla su damlatın. Suyun nasıl yayıldığını ve cama yapıştığını göreceksiniz.
Statik ve antistatik yüzeylerde su nasıl davranır gördünüz değil mi?
Bu arada yeri gelmişken arabanızın cam suyunu kendiniz yapmak istemez misiniz ? O zaman sizi buraya alalım..
Kaynak : humantouchofchemistry.com