Kristal bilimciler, kompleks kristal yapılarının 3 boyutlu halini hayal ederler. Birçok yazılım onların sanal ortamda gerçekleştirilebilmesini sağlar ancak daha iyi bir seçenek, onların fiziksel bir modelini elinizde tutabilmektir.
Teksas Houston Üniversitesinde çalışan Ognjen Miljanić ve arkadaşları, bunu yapmak için bir yöntem geliştirdiler. Onların izledikleri yol; kristalografik bilgiyi barındıran dosyaları nasıl yazdırılabilir formata dönüştürülebiliriz sorusuyla ortaya çıkmaktadır. Bunun için kristal yapıların çiziminde kullanılan Mercury adlı programı ve 3-Boyutlu(3B) animasyon filmlerinin yapılmasında kullanılan Blender adlı bilgisayar programını kullandılar.
Programlama deneyimi ve 3B yazdırma teknikleri bilgisi, bu yolu izlemek için herhangi bir ön koşul oluşturmamaktadır. Ekip, yaptıkları çalışmanın, kristallerin 3B yapılarını incelemek isteyen birisinin bu yöntem sayesinde 3B yazıcı kullanarak kolayca üretebileceklerini umuyor.
Miljanić, benzer yöntemlerin zaten var olduğunu belirtiyor ancak bu yöntemin kullanımının özellikle basit olduğunu ve belirli türlerin yazdırılmasında daha fazla esneklik sunduğuna dikkat çekiyor.
İngiltere Warwick Üniversitesinde 3B yazıcı uzmanı olan Simon Leigh, bu yöntem hakkında oldukça hevesli; “Bunlar, araştırmacılar için bilgisayar ekranından bakarak neler olup bittiğini görmekten ziyade, doğru olanı görebilmek için mükemmel bir olanak sağlıyor.” diyor.
Londra Kraliyet Koleji Plastik Elektroniği Bölümünde düzenli olarak yaptığı çalışmalarda 3B yazıcı kullanan James Bannock, okullarda ve üniversitelerde kullanımı için büyük bir potansiyel görüyor. Aynı zamanda bu uygulamanın, karmaşık yapıların anlaşılmasını sağlayabilmek için yüksek kalitede canlı modeller oluşturmanın ilgi çekici ve eğlenceli olacağını söylüyor.
Bu tekniğin yaygın olarak kullanılmasına 3B yazıcılarının az kullanılmasının engel oluşturacağı söyleniyor. Miljanić:
İnsanların son on yılda 3B yazıcıların fiyatlarının ne kadar düştüğünün farkında değil. Onların hâlâ daha çağın ötesinde olduğunu, çok pahalı bir teknoloji olduğunu düşünmüyorum. Yakın gelecekte artık sıradan bir teknoloji olacağını umuyorum.
Kaynaklar:
http://www.rsc.org/
http://xlink.rsc.org/?doi=
1 Yorum
Blender programı ücretsiz ve kullanımı kolaydır. Youtube dan Tutorial leri izleyerek siz de severek öğrenebilirsiniz.