Dünya üzerinde nerede tıbbi yardıma ihtiyaç varsa, oradaki insanlara karşılıksız yardım eden; “Sınır Tanımayan Doktorlar”ı muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak, kimyacıların insani sorunlara ne tarz bir yardımda bulunabileceğini düşündünüz mü?
Kalifornia’da emekli bir kimyager Bego Gerber, tifo aşısı ile ilgili okuduğu bir makaleden sonra kendini ve mesleğini sorgulamaya başlıyor. Tifo aşısının geliştirildiğini ama yeterince kazançlı olmadığı için sadece raflarda bekletildiğini farkediyor. Bu arada tifo tedavi edilmediği takdirde %30 oranında ölümle sonuçlanan bir hastalık. Aşı yapıldığı durumlarda ise bu oran %1’e kadar düşüyor.
Gerber ve ABD Hava Kuvvetleri Kimyacısı Steve Chambreau bir araya gelerek, kimyasal bilgilerini insanlığa faydalı amaçlarla kullanmak için “Sınır Tanımayan Kimyacılar”ı kurdular. Web sitelerinde yer alan bilgiye göre amaçları;
İnsani problemleri; kaynaklarını seferber ederek ve küresel kimya topluluğu uzmanları ve onların ağlarını kullanarak çözümler üretmek.
Temiz su
Sınır tanımayan kimyacılar takımı sürekli olarak farklı konular üzerinde çalışmalar gerçekleştirmekte. Ancak, son dönemdeki üzerinde çalıştıkları esas çalışma noktalarından biri düşük su kalitesi ve sudaki arsenik seviyesini test etme ve engelleme çalışmaları.
Bangladeş’de insanlar sudaki yüksek arsenik seviyesindeki tehlikelere karşı korunmasızlar, ama bunu ölçmenin ve engellemenin güvenli bir yolu yoktu. Sınır tanımayan kimyacılar oraya bir ekip yolladı. Bu ekip, sudaki arsenik miktarını ölçmek üzere bir kit ve arsenik önleyici su filtresi geliştirmeye çalışıyor. Aynı zamanda ikinci bir ekip, yüksek miktarda arsenikin vücuda girmesinin tehlikeleri karşısında insanları bilgilendirmek ve eğitmek amaçlı materyaller hazırlıyorlar.
Eğitim
Sınır tanımayan kimyacılar aynı zamanda eğitimin öneminin ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin kaynak bulmakta yaşadıkları sorunlarında farkındalar. Batı Afrika’nın bir ülkesi olan Sierra Leone buna bir örnektir. Eğitimin neredeyse yok denebilecek kadar düşük olduğu bu ülke için de yine harekete geçtiler. Öğrenciler için “Bir-çantada-kimya-laboratuvarı” adında kitler ve öğretmenler için de yararlanabilecekleri kaynaklar hazırladılar. Bu desteklerle birlikte eğitimin kalitesinin artacağını ve en azından bazı öğrencilerde kimyaya ve bilime karşı bir ilgi uyanmasını umut ediyorlar.
Kimyacılar ve insani sorunlar
Doğal ya da el yapımı, insani problemlerin çözümü büyük ölçüde bazı bilimsel bilgilere dayanmakta; kimya ise bu noktada önemli bir yere sahiptir.
Düşük su kalitesi, sudaki toksik kimyasalların varlığı, seviyesinin tespit edilmesi ve önlemek için çalışmaların yapılması, geri dönüşüm, çevre dostu kimyasalların ve proseslerin geliştirilmesi gibi bir çok alanda çalışmalar üreten takım, dünya üzerinde kimyacılara ulaşmak; problemleri tartışmak ve çözümler geliştirmek amacıyla hizmet sunmaktadır.
Yazının orjinalini burada bulabilirsiniz.