Bir bilim adamı olabilirsiniz, belki de bir öğrenci… Bir kimyager veya belki kimya öğretmeni. Kim bilir belki de kimya mühendisi…
Beheri sadece laboratuvar da kullanılan cam bir malzeme mi sandınız? Bunu birde kimya bilimini bir yaşam tarzı olarak benimseyenlere sorun derim.
Eve iş getirmek bir yana dursun, kimya bilimini bir meslekten öte bir yaşam biçimi olarak benimseyenlerden biri iseniz; hali hazırda zaten evinizin bir köşesinde beher, erlen vb. laboratuvar malzemeleri bulunmaktadır. Ve muhtemelen de birkaç beheri mutfakta kullanıyorsunuzdur.
Bir beher yemek hazırlarken kullanılabilecek harika bir araçtır aslında. Isıya, soğuğa karşı dayanıklı, kolay çatlamayan, üzerinde ki dereceler yardımıyla ölçüm almaya yardımcı olan ve içerisindeki maddeyi dökerken yardımcı olması için bir uç kısmı olan cam malzemelerdir. Yani neden mutfakta kullanılmasın ki? Bizce kullanılabilir, çünkü:
1- 10 ml’ye kadar farklı ölçülerde beher bulmak mümkün
Bir çok yemek tarifinde değişik ölçü birimlerinde malzemeler görebilirsiniz. 200 ml su, yarım litre süt… Bir beherin en büyük avantajlarından bir tanesi üzerinde bulunan ölçü değerleridir.
Piyasada isterseniz 10 ml, isterseniz 500 ml gibi farklı ölçülerde beherler bulmanız mümkün.
2- Beherler borosilikat camdan yapılır
Beherler borosilikat camdan üretilirler. Borosilikat cam, borcam sıvı ısıtma kaplarına göre ısıya karşı daha dayanıklıdır.
Corning, 1915 yılında borcamı tanıtan ilk firmadır. Borcamın yapımında borasilikat camı kullanılmış. (beherlerin yapımında da kullanılan düşük ısıl genleşme oranına sahip dayanıklı cam) 1998de Corning, borcamı “World Kitchens”a sattı. Bu firmada borosilikat yerine daha ucuz bir madde olan soda-kireç camını kullanmaya başladı.
3- Harika gözüküyorlar!
Gerçekten! Yolunuz kimya biliminden geçti ise sadece görüntüsü bile sizi cezbeder zaten. Laboratuvardan alıp eve götürme hissi duyarsınız.
Ama tabi laboratuvardan alıp da eve götürmeyin!
1 Yorum
Çok güzel bir site hazırlamışsınız teşekkürler