Kimya biliminin oldukça harika bir bilim olduğunu anlamak için Breaking Bad’i izlemenize gerek yok!
İşte sizler için seçtiğimiz 8 harika kimya deneyi:
1) Sıvı Nitrojen İçinde Turuncu LED Lambası
Bir LED lambası sıvı nitrojene batırıldığı zaman, lamba açık olmasa bile elektronlar çok fazla termal enerji kaybeder. Bu olduğunda ise yarı iletkenler arasındaki bant genişliği artar. Bu boşluk artarken iletim bandındaki elektronlar değerlik kabuğuna düşer ve ışığın daha kısa dalga boylu ve daha yüksek frekans yayması anlamına gelen daha yüksek enerjili ışık yayar. Bu yüzden ışığın, sıvı nitrojen içinde donduğu zaman, elektromanyetik spektrum da daha yüksek enerjili renklere dönüştüğünü görürüz.
2) Hidrojen Peroksit ve Potasyum İyodür
Potasyum iyodür, hidrojen peroksitin hızla ayrışmasına neden olan köpüklü bir maddedir. Az miktarda malzeme gerektirmesi, ucuz, tehlikesiz olması ve volkan gibi patlamasıyla çok dikkati çeken bir deney olan bu köpük deneyi genelde okul deneylerinde, sınıf gösterilerinde kullanılır.
Hidrojen peroksit, potasyum iyodür iyonları tarafından katalize edilerek ayrıştırılır. Hızlı bir şekilde oksijen gazı oluşur.
Siz de bir damla bulaşık detarjanı ve içine gıda boyası kattığınız 50ml %30’luk hidrojen peroksit karıştırınız. Ardından 1, 2 gram potasyum iyodür ekleyiniz… Açığa çıkan oksijen ise köpüğün oluşmasını sağlar.
Bu deneyde gerçekleşen reaksiyon dizisi ise şu şekilde:
3) 1500 Ping Pong Topu Sıvı Nitrojen ile Karıştırılırsa
Bir kaç saniyelik beklemenin ardından, müthiş patlama gerçekleşir! Bütün olay, sıvı nitrojen gaz haline geçer ve sıkıca kapatılmış bir kapta neden olduğu basınç sonucu gerçekleşir.
4) Kuru Buzun İçinde Yanan Magnezyum
Magnezyumun karbon dioksit ile reaksiyonu, oksijenin ateşin yanması için her zaman bir önkoşul olmadığını göstermek ve reaksiyon serisinde karbonun yerini ortaya çıkardığını göstermek için dramatik ve güzel bir deneydir.
5) Hidrofobik Kum
Hidrofobik kum yada “sihirli kum” tamamen normal kum gibi görünüyor. Taa ki boyanana ve sudan uzak tutan bir maddeyle kaplanana kadar. Bu kaplama sayesinde kum, su dolu bir kaba bırakılsa bile kuru kalır.
6) Mumu Karbon Dioksit ile Söndürme
Kabartma tozu ve sirkeyi karıştırdığınız zaman, karbondioksit üretirsiniz. Karbon dioksit havadan daha ağır olduğu için cam şişenin dibine oturur. Cam şişedeki gazı mumun üzerine döktüğünüz zaman yani karbon dioksiti döktüğünüz zaman, mumun etrafındaki havanın (oksijen içerir) yerini alır. Ardından alevi boğar ve mumu söndürür.
7) Cam Kavanoz İçindeki Yanıcı Gazın Yanması
8) Lityumun Yanması
Burada gerçekleşen ana reaksiyon 4Li + O2 → 2Li2O
Havada yanmakta ola lityum, lityum oksit, lityum peroksit ve lityum nitrit üretir. Li2O2’nin ufak miktarları aynı zamanda havadaki CO2 ile reaksiyona girer.
2 yorum
birde yapılışı olsa
Keşke insanlarımız araştırmayı, denemeyi, öğrenmeyi daha çok seviyor olsa..