Muhtemelen birçok insanın kimyasal üreticilerin çevresel hasarlardan, su sistemlerimizdeki tehlikeli atıklardan ve sağlığımızı riske atmaktan sorumlu olduğuna inandığını ve bu sebeplerden ötürü kimya endüstrisi hakkında olumsuz bir fikre sahip olduğunu söylemek yanlış sayılmaz. Ancak itibar, ISO standartlarının kimya endüstrisi için bu kadar önemli olmasının sadece bir nedenidir.
Bu endüstride, kalite, verimlilik ve etkili süreçler sağlarken sağlık ve güvenlik ile çevresel gerekliliklere uymak için elimizden geleni yapmalıyız. ISO standartları, kimyasal üreticileri ve tedarikçileri olabilecekleri en iyi şekilde desteklemek için vardır.
Kimya endüstrisinde en önemli ISO Standartları nelerdir?
Kimya endüstrisi için neredeyse sayısız ISO standardı vardır, ancak potansiyel müşterilerin bir kimyasal tedarikçiden aktif olarak aradığı başlıca standartlar şunlardır:
ISO 9001 – Ürünlerin tutarlılığını ve hizmetlerin güvenilirliğini, sürekli iyileştirmeyi ve güçlü müşteri odaklılığı sağlayan bir kalite yönetim standardı
ISO 14001 – Çevresel performansı artıran, çevresel düzenlemelere uyumu sağlayan ve çevresel hedeflere ulaşan bir çevre yönetim standardı
ISO 45001 – En iyi iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını uygulamak, yasal ve diğer gereksinimleri sürekli olarak iyileştirmek ve yerine getirmek için bir sağlık ve güvenlik standardı
ISO Standartlarının Kimya Endüstrisine 8 Faydası
Dünya genelinde kimyasal firmalar için uluslararası standartlarda tanınmış standartlara sahip olmak, bir bütün olarak endüstri için sayısız faydaya sahiptir.
1. Kalite
Malzemeler, ürünler ve süreçler için belirli bir standardın karşılanması, tüketicinin nerede veya hangi şirketten satın alırsa alsın kaliteli ürün ve hizmetlerden yararlandığı anlamına gelir. Küresel tutarlılığı sağlar ve kimya endüstrisinin itibarını artırır.
2. Yasal Gerekliliklerin Karşılanması
ISO standartlarını karşılayabilmek için, bir kimya şirketinin yerel, ulusal veya başka herhangi bir geçerli mevzuata uygun olduğunu kanıtlaması gerekir. Şirketinizin uyması gereken tüm mevzuatı listelemeniz ve uyumlu olup olmadığınızı belirtmeniz gerekir. Değilse, nasıl uyumlu olabileceğinize ilişkin bir eylem planı oluşturmalı ve bu planı uygulamaya koymak için adımlar atmalısınız. Bu, sektördeki işletmelerin tanınmış yasal ve düzenleyici standartları karşılamasını sağlar.
3. Çevresel Etkileri Yönetmek
ISO 14001 gerekliliklerini karşılamak, kimya şirketlerinin çevre mevzuatına bağlı kalmaları ve çevre üzerindeki etkilerini yönetmeleri anlamına gelir. Bu, enerji kullanımı, atıkların azaltılması ve geri dönüşüm uygulamaları açısından endüstri verimliliğini artırır. Ayrıca, işletmelerin seri imalatta daha verimli hale gelmesi anlamına gelir, bu nedenle fazla üretmemek ve kullanılmayan ürünler yapmak değildir.
4. Çalışan Güvenliği
Şirketler, Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve Sağlığa Zararlı Maddelerin Kontrolü gibi yerel sağlık ve güvenlik mevzuatlarına uymak zorundadır. Bu zorunlulukların yanında ISO 45001, şirketlerin olumlu veya olumsuz tesir edebilecek önemli etkenleri tam olarak kavramasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu önemli etkenler, işletmenin hedeflerine ulaşabilme kabiliyetini doğrudan etkileyen faktörlerdir.
5. Sürekli İyileştirme
Düzenli denetimler uyumluluğu sağlar ve yüksek standartları korur. Buna, sürekli iç denetimler, yıllık dış denetim ve her üç yılda bir sertifika yenilenmesi dahildir. Bu, bir bütün olarak endüstrinin kalitesini yükseltir.
6. Yeniliği Teşvik Etmek
ISO standartlarını karşılamanın bir parçası olarak, şirketler önümüzdeki yıl için hedefler belirlemeli ve sürekli iyileştirme göstermelidir. Bu, yenilikçiliği (ve büyümeyi) teşvik eder, çünkü şirketler yeni ürünler tanıtmak veya farklı üretim biçimlerine ve yöntemlerine bakmak için hedefler belirleyebilir.
7. Riskin Azaltılması
Piyasaya yeni ürünler getirirken, ISO standartlarına uymak, örneğin hammaddelerin kalitesi ve bunların nasıl ele alındığı, depolama, tehlikeler vb. gibi gelişimin ilk aşamalarında potansiyel risklerin tanımlanması anlamına gelir.
8. Ticareti Kolaylaştırmak
ISO standartları uluslararası olarak tanındığından, tüm dünyadaki işletmelere ve ekonomilere destek sağlarlar.
Kimya endüstrisine yapılan tüm bu faydalar, müşterilere ve son tüketicilere de fayda sağlar, ürünlerin güvenli ve güvenilir olmasını sağlar ve yapıcı rekabet yaratır.
ISO Sertifikalarına Sahip Kimyasal Tedarikçilere Faydaları
Bir bütün olarak endüstrinin yanı sıra, ISO sertifikalarına sahip bireysel kimya şirketlerine de sayısız fayda sağlar.
ISO sertifikasına sahip olmak sadece bir kimyasal şirketin itibarını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda yeni pazarlara erişim sağlar, dahili işlemleri kolaylaştırır, çalışma kültürünü güçlendirir. Hataları ve israfı en aza indirerek maliyeti azaltır. Devam eden ölçüm ve izleme sırasında, herhangi bir zayıflık tespit edilir ve düzeltilir, fırsatlar kavranır ve kalite sürekli olarak korunur.
Nihayetinde, ISO standartları müşterileri çeken ve şirketin büyümesiyle sonuçlanan profesyonel bir imajı yansıtır.