Çamaşır suyu evde temizlik amacıyla kullanılan kimyasallardan biridir. Bilinenin aksine çamaşır suyunun da bir raf ömrü vardır. Bu raf ömrünün uzunluğu çamaşır suyunun bulunduğu şişenin açılıp açılmaması ile ilgili değildir.
Çamaşır suyunun ömrünün uzun veya kısa olmasının bir numaralı faktörü sıcaklıktır.
Clorox™ ‘ e göre; çamaşır suyuna eklenen hipoklorit miktarı, üretildiği sezona göre farklılık gösteriyor. Çünkü sıcaklık, sodyum hipokloritin bozunma oranını etkileyen bir numaralı faktördür. Bu yüzden yaz sezonunda, kış sezonuna göre üretilen çamaşır sularına daha fazla hipoklorit ekleniyor.
( Clorox temizlik maddeleri üreten uluslararası bir firmadır. )
Clorox firması; çamaşır suyundaki %6 hipoklorit oranı seviyesini, 20 santigrat derece civarında korunduğunu varsayarak en az 6 ay boyunca bozunmadan korumayı hedefliyor. Çamaşır suyunun üretimi ile satışa sunulması arasında yaklaşık 4-6 haftalık bir zaman dilimi var. Bu da çamaşır suyunun etkinliğini en iyi derecede kullanılabilmesi için 3-5 ay arası bir zaman dilimi demek oluyor.
3-5 ay sonra çamaşır suyu artık kullanılamaz mı?
Tabiki hayır! Muhtemelen sizin çamaşırlarınızı yıkarken veya dezenfektan işlemi sırasında %6 hipoklorit seviyesine ihtiyacınız yok. %6 hipoklorit seviyesi dezenfektan olarak kullanılabilecek EPA (Çevre Koruma Ajansı) tarafından belirlenen bir standarttır.
Eğer çamaşır suyunuzu daha sıcak bir ortamda saklarsanız 30 derece gibi, çamaşır suyu maksimum etkinliğini 3 ay kadar daha koruyabilir.
Yani anlıyacağınız çamaşır suyu alırken onunda bir raf ömrü olduğunu unutmayın. Çamaşır suyu yaklaşık 6 ay boyunca etkisini en üst seviyededir ve evde de kullanırken yaklaşık 9 ay kadar kullanılabilir. Eğer bir senedir veya daha fazla kullandığınız çamaşır suyunuz varsa artık yenileme zamanı gelmiştir.
Dikkat ! Çamaşır suyunun etkisini artırmak için sakın asit içeren başka bir madde ile karıştırıp kullanmayın. Nedenini burada bulabilirsiniz.
Dipnot : Çamaşır suyunun bildiğinizden farklı bir kullanım alanı daha var. Kimyasal savaşların zararlı etkilerinden korunmak için.
Kimyasal savaşı kısaca, “kimyasal özelliklerinden dolayı öldürücü, yaralayıcı, tahriş edici, ve aynı zamanda yangın çıkartıcı, insanlara, bitki ve metallere etkisi olan katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerle yapılan savaş” şeklinde tanımlayabiliriz. Kimyasal savaş uyarısı yapıldığında evlerimizde ve sığınılan yerlerde alınması gerekli önlemlerden biri de kapatılmış pencere ve kapı aralıklarının, sulandırılmış çamaşır suyuna batırılmış bez, battaniye vb malzeme ile örtülmesidir. Sızıntı olduğu düşünülen bölge sulandırılmış çamaşır suyu ile, daha sonra da sabunlu su ile yıkanmalıdır. Kirlenmiş giysiler, çamaşır suyu, bol su ve sabunla temizlenmeli ya da çift kat poşete sarılıp atılmalıdır.
İlginç değil mi?
Kaynaklar :