Çamaşır Suyu ile Asitli Maddeleri Karıştırmak

Neden çamaşır suyu ve asitli maddeleri karıştırmamalısınız ?

Çamaşır suyu ve asitli maddeleri karıştırmak gerçekten kötü bir fikir. Örneğin sirke, tuz ruhu, kezzap. Bunları çamaşır suyu ile karıştırdığınız zaman toksik bir madde olan klor gazı açığa çıkar, ve deyim yerindeyse kendinize karşı bir kimyasal savaş başlatmış olursunuz.

Birçok insan çamaşır suyu ve sirkeyi, tehlikelisini bilmesine rağmen küçümseyerek ya da bu karışımın temizleme gücünü görmek istediklerinden karıştırıyorlar. Denemeden önce bu karışım hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler var.

İnsanlar neden çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırır ? 

Eğer çamaşır suyu ve sirke zehirli klorin gazı açığa çıkarıyorsa ve bu kadar tehlikeliyse o zaman insanlar neden yapar bunu ? Bu sorunun 2 cevabı olabilir.

İlk cevap; sirke çamaşır suyunun pH’ını düşürür ve onu daha iyi bir dezenfektan haline getirir. Bunun nasıl olduğundan biraz sonra tekrar bahsediceğiz.

İnsanların neden bu maddeleri karıştırdığına ikinci cevap ise; bu insanlar bu karışımın iyi yanlarını bilmiyorlar yada oluşacak tehlikeyi umursamıyorlar. Sadece kulaktan dolma bilgilerle bu maddeleri karıştırmanın çamaşır suyunu daha iyi bir dezenfektan ve temizleyici madde haline getirdiğini duyuyorlar; ancak bu durumun sağlıkları üzerinde geri dönülmez zararlara hatta ölümüne bile sebep olacağının farkında değiller.

Çamaşır suyu ve asit içeren kimyasalları karıştırınca ne olur ?

Çamaşır suyunda sodyum hipoklorit bulunur yada kimyasal formülü ile “NaOCl”. Çamaşır suyu da zaten sodyum hipoklorit’in sulu çözeltisidir. Ancak çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit sulu ortamda hipokloröz asit olarak bulunur. Denge reaksiyonu ise şu şekildedir :

denklem1

Hipokloröz asit ( HOCL) güçlü bir yükseltgendir. Çamaşır suyunun iyi bir beyazlatıcı ve dezenfektan olmasının sebebi de budur. Eğer siz çamaşır suyunu yani bu durumda hipokloröz asiti başka bir asit ile karıştırırsanız zehirli klor gazı açığa çıkar.

İlginizi Çekebilir!  Lavabo Açıcı Vücudunu Yaktı

Örneğin; halk arasında tuz ruhu olarak bilinen HCl ile çamaşır suyunu karıştırdığınız zaman oluşan reaksiyon şu şekildedir :

denklem2

Klor gazı boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkte bir gazdır ve mukoza zarınızı, gözlerinizi, boğazınızı ve akciğerinizi etkiler. Başta astım gibi solunum sorunlarına sebep olur. Eğer uzun süre bu gaza maruz kalınırsa sonucu ölüm olabilir.

Peki biraz daha zayıf bir asit asetik asit içeren sirke ile çamaşır suyunu karıştırırsak ne olur ? Aslında tahmin ettiğiniz gibi aynı sonucu alırsınız. Klor gazı !

denklem3

Klor gazı ile pH arasında bir denge durumu söz konusudur. Eğer siz ortama tuz ruhu, asetik asit yada kezzap ( kimyasal adıyla nitrik asit HNO3) vb. asitler ekleyerek pH’ı düşürürseniz; ortamdaki klor gazını artırmış olursunuz. Eğer pH’ı artırırsanız; bu sefer klor gazı miktarı düşecek, hipoklorit iyonu (ClO-) miktarı artacaktır. Hipoklorit iyonu hipokloröz aside göre daha az etkili bir yükseltgendir.

Bazı insanlar klor gazının oluşucağını bile bile; çamaşır suyunun yükseltgeme gücünü görmek için başka asitler ekleyerek pH’ı düşürür.

Kendinizi zehirlemeyin.  

Çamaşır suyunun etkisini artırmak istiyorsanız, sirke ya da başka asitler eklemek yerine markete gidip yeni bir çamaşır suyu alın. Çamaşır suyunun da bir raf ömrü vardır. Eğer birkaç 6-7 aydır bir köşede bekleyen çamaşır suyunu kullanmaya çalışıyorsanız ve etkisini artırıp daha iyi temizlik görmek istiyorsanız kendinizi zehirlemek yerine yeni bir çamaşır suyu alın. Böylesi daha güvenli.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 4 / 5. Oylayan: 5

1 Yorum

Yorum Yap