Çabuk bozulabilen gıdaların taze tutulmasında (Gıda)
Kuru buz, elektrik kesintisi durumunda dondurucudaki veya buzdolabındaki gıdaların bozulmasını engelleyen en iyi yollardan biridir diyebiliriz. Kuru buz -78 derece Celsius gibi bir sıcaklık sağlayarak buzdolabı veya derin dondurucunun soğutma gücünü yerine getirebilmektedir.
Elektrik kesintisi yaşandığında dondurucuların üst rafına veya buzdolabının alt rafına kuru buz koymanız yeterlidir. Eğer bir bölgeye gıda veya ilaç nakliyesi yapıyorsanız, soğutucu içindeki kuru buz bu malzemelerin bozulmadan taşınmasına olanak vermektedir.
Kullanmadan önce kuru buz kullanımıyla ilgili güvenlik önlemlerini öğrenmelisiniz.
Kemoterapi gören hastalar için soğutucu berelerde (Sağlık)
Kuru buz kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarına yardımcı olabilmektedir. Hastalar, süper soğutan ‘’soğutucu bereler’’in (İngilizce cold cap) kullanılmasının saç kaybının önlenmesinde veya azalmasında etkili bir yöntem olduğunu belirtmektedir. İntravenöz (damar içi) kemoterapi tedavisinden önce, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında süper soğutucu bereler (-28 ila -34 derece Celsius sıcaklıktaki) giyilebilmektedir. Kafa derisinin altındaki kan damarları daralarak saç köklerine ulaşan zehirli kimyasal miktarının azalmasını sağlar. En büyük sorun, berelerin normal dondurucuların ulaşamayacağı bir sıcaklıkta kullanılması zorunluluğudur. Hastaların ya bir süper soğutmalı laboratuar dondurucusuna sahip olmaları ya da kuru buz kullanmaları gerekmektedir.
Araba göçüklerinin onarılmasında (Otomotiv)
Arabanızda düşük maliyetli göçük tamiri için kuru buz kullanabilirsiniz. Arabanızın göçük alan yerini güneş altına park ederek göçük ve çevresindeki sacın ısınmasını sağlayın. Daha sonra koruyucu eldiven giyerek göçük bölgeye kuru buzdan küçük bir blok koyun. Metalin hızla soğuması sayesinde boya yüzeyi çizilmeden göçük kendini atacaktır. Çıplak elle ne kuru buza ne de otomobilin soğuk olan bölgesine dokunmayın. Göçüğün dibinde kat yeri veya gövde destek elemanı varsa kuru buz ile bu işlem mümkün olmayabilir. Harekete geçmeden önce tüm kuru buz güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.
Tahtakurularını uzaklaştırmada (Zararlı mücadelesi)
Tahtakurusu sorununuz mu var? Kuru buz ile tahtakurusu tuzağı yapmayı öğrenin. Tahtakurularının, insan ve hayvanların oluşturduğu gaz olan karbon dioksit ve vücut ısısına ilgisi vardır. Kuru buz katı karbon dioksit olduğundan tahtakuruları için yem olarak kullanılabilir.
Yer sincabı ve Köstebekleri uzaklaştırmada (Tarım)
Bahçenizde veya tarlanızda göze hoş görünmeyen köstebek veya yer sincabı tünellerini ortadan kaldırmak için kuru buz kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Kuru buz peletleri, çocukları veya evcil hayvanları tehlikeye sokmadan bu bahçe zararlılarını ortadan kaldırabilmektedir. Sadece bulduğunuz her bir delikten aşağı kuru buz peleti atın ve bütün delikleri toprakla örtün.
Kuru buz havadan daha ağır olan karbondioksit gazına süblimleşerek yerin altındaki yuvaya yerleşecek ve hayvanların yaşadığı ve beslendiği yerdeki oksijenin uzaklaşmasıyla köstebek ve sincaplar boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalarak ortamdan uzaklaşacaktır. Kuru buz kullanılması toprak için toksik olmayan ve kirlilik bırakmayan güvenli bir yöntemdir.
Güvelerin uzaklaştırılmasında (Zararlı mücadelesi)
Kuru buz kullanarak yün ve ipek kumaşlara zarar veren güvelerden kurtulabilirsiniz. Yüklenici torbalara yerleştirilen kuru buz ile zararlı kimyasallar kullanmadan güve, güve yumurtası ve larvaları buharla dezenfekte edilebilir. Sadece aşağıda belirteceğimiz adımları izlemeniz ve tüm güvenli kullanım önlemlerini almanız yeterli olacaktır:
- Fümigasyon (buharla dezenfekte) için yün ve ipeklerinizi kalın (3 mm) plastik torbalara yerleştirin.
- Eldiven yardımıyla büyük bir beze veya eski bir tişörtünüze biraz kuru buz koyun.
- Fümige edeceğiniz giysilerin veya diğer eşyalarınızın olduğu torbaya kuru buzu yerleştirin.
- Çantanın ağzını gevşek bir şekilde bağlayın. Kuru buzun süblimleşerek karbon dioksit gazının oluşmasına olanak verecek şekilde gevşek olmasına özen gösterin.
- Oksijenin ortamdan uzaklaşması güveleri, güve yumurtalarını ve larvaları boğacaktır. Kuru buz tamamen süblimleşince torbanın ağzını sıkıca kapayın ve torbayı uygun bir yerde muhafaza edin. Fümigasyondan sonra torbayı sıkıca bağlamanız önemlidir çünkü dışarıda kalan küçük güve larvaları torbanın içine girmeye çalışabilir.
Sivrisinek tuzağı yapımında (Tarım ve Hayvancılık)
Batı Nil Virüsü ile artan kaygı ile evimiz ve iş yerimizin çevresinde gerçekleştirdiğimiz sivrisinek kontrolünde kuru buz kullanılması çevre dostu ve etkili bir yöntemdir.
Bilim adamları, memelilerin solunumu sonucu oluşan karbon dioksitin sivrisinekleri cezp ettiğini buldular. Sivrisinek tuzağına asılan beş kiloluk kuru buz bloğu, büyük bir memelinin gece boyunca gerçekleştirdiği karbondioksit çıkışına benzer etki yapabilmektedir. Kuru buz tuzakla yaklaşık aynı seviyede, yerden 180 – 240 cm yukarı asılmalıdır.
Tahıl ve tohumların korunmasında (Tarım)
Kuru buz, depolanmış olan tahıl ve tohumlara saldırma tehlikesi olan böcek, bakteri ve mantarların kontrolüyle, hasat sonrası tohum kalitesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bahçe ve çiftliklerdeki ürünler hasat zamanına eriştiğinde hasat sonrası tekrar ekim veya nakliye için tohum ve tahılları depolamak gerekli olabilir. Kuru buz, ihtiyaca bağlı olarak depolanmış tohum ve tahılların buharla dezenfektasyonunda tek seferde veya düzenli olarak kullanılabilir.
Kuru buz ayrıca ürünlerin vernalizasyonunu uyarabilmektedir. Vernalizasyon, bazı tohumların çimlenmeye ve büyüme sezonunda büyümeden önce soğuğa maruz kalması gereken süredir.
Devam yazılarımıza sonraki günlerde ulaşabileceksiniz.