Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Kullanılan Kimyasalların Zararları
Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan bazı kimyasallar sağlığınızı tehdit edicek derecede zararlı ve tehlikelidir.Bunlardan bazıları;
Antibakteriyeller
Triklosan gibi antibakteriyeller sabun, deodorant, diş macunu, duş jeli gibi birçok üründe kullanılmaktadır.
Sağlığa zararları : Bazı antibakteriyel ajanlar cilt tarafından direk emilir.Bu kimyasallar zehirli ve kanserojen maddelerdir.Antibakteriyeller zararlı bakterilerin yanında faydalı, koruyucu bakterilerin ölümünede sebep olabilir.
Triklosan; suda bulunan klorla reaksiyona girerek kanserojen olan kloroform ve dioksine dönüşebiliyor.Antibiyotiklere dirençli mikropların gelişime yol açabilir.Hormon bozucu etkileri vardır. (özellikle tiroit ve seks hormonları).Egzama gibi alerjik hastalıklara sebep olabiliyor.
Bütil Asetat
Bütil asetat tırnak güçlendirici ve ojelerde bulunur.
Sağlığa zararları : Bütil asetat buharı bağ dönmesi ve uyuşukluğa neden olabilir.Bütil asetat içeren ürünlerin sürekli kullanımı halinde derinin kurumasına ve çatlaklar oluşmasına neden olur.
Bütil Hidroksi Toluen
Bütil hidroksi toluen çeşitli kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.Ürünlerin renginin değişmesi sürecini yavaşlatmak için kullanılan bir antioksidanttır.
Sağlığa zararları : Deride ve gözde tahrişe neden olur.
Kömür Katranı
Kömür katranı kömürün işlenmesiyle oluşan bir yan maddedir.Kaşıntı, deride soyulma, sedef gibi hastalıkları kontrol altına almak için ve ayrıca renklendirici olarak da kullanılır.
Sağlığa zararları : Kanserojen bir maddedir.
Dietanolamin (DEA)
Dietanolamin deterjanlarda, araba yıkama şampuanlarında, genel yağ gidericilerde, wax uzaklaştırıcılarda nötralize ajan, korozyon önleyici, emülgatör ve köpürtücü ajan olarak kullanılır.
Sağlığa zararları : DEA cilt tarafından direk absorbe edilir.Nitrozamine dönüşebilir ki bu madde de kanserojendir.Aynı zamanda DEA beynin gelişimini sağlayan hormonların çalışmasınıda engeller.
1,4-Dioksan
Birçok şampuan, duş jeli, losyon, hatta bebek ürününde ve deterjanlarda da bulunmaktadır.Lakin 1,4-dioksan, ürünlere bilinçli olarak eklenen bir madde değil; temizlik ve kozmetik hammaddelerine etilen oksit eklenmesi sonucunda ortaya çıkan bir yan ürün.Peki etoksilasyon denen bu işlem neden yapılıyor? Fazla kuvvetli temizlik maddelerini ucuz yoldan hassas temizliğe uygun hale getirmek için. Bir başka deyişle, ağzımıza koyduğumuz diş macununun, saçlarımızı yıkadığımız şampuanın derimizi alıp gitmemesi için. Bu yöntem sayesinde az köpük üreten, tahriş edici temizlik maddelerinden, daha fazla köpüren, yumuşak deterjanlar üretilebiliyor.
Bu kimyasal, temizlik ürünlerine kasten eklenmediği için, ürün etiketlerinde listelenmesi de gerekmiyor.
Sağlığa zararları : Çok düşük dozlarda bile 1,4-dioksan (milyarda birkaç kısım), laboratuvar hayvanlarına uzun süreli uygulandığında kansere yol açıyor.1,4-dioksan, memelilerde akciğer, deri ve bağırsak yoluyla hızla emiliyor.Merkezi sinir sistemi, böbrekler, karaciğer ve solunum sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır.
Etoksilasyona işaret eden “anahtar kelime” ve kelime ekleri, aşağıdaki gibi. Elinize aldığınız üründe bunlardan herhangi biri varsa, muhtemelen 1,4-dioksan içeriyordur:
- Sonu “myreth/miret”, “oleth/olet” “laureth/lauret” veya genel olarak “eth/et” ile biten kelimeler
- PEG
- “polyethylene/polietilen”, “polyethylene glycol/polietilen glikol” veya “polyoxyethylene/poli oksi etilen”
- “oxynol/oksinol”
Formaldehit
Formaldehit oje, sabun, deodorant, duş kremi, şampuan, kirpik yapıştırıcı gibi birçok üründe dezenfektan ve koruyucu olarak kullanılır.
Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinde kullanım miktarı kısıtlanmıştır.Bir üründe koruyucu amaçla en fazla %0.2 civarinda formaldehit bulunabiliyor.
Formaldehit, DBP ve toluen ile birlikte ojelerde bulunmaması gereken 3 zararlı kimyasaldan bitanesidir.
Sağlığa zararları : Birçok sağlık sorununa sebebiyet verdiği bilinmektedir.Başlıcaları; solunum sisteminde tahriş, astım tetikleme, gözde tahriş, genetik ve bağışıklık sisteminde hasar ve kanserdir.
Kurşun
Kurşun genellikle atık olarak oluşur. Diş macununda kullanılan kazalit gibi.Bazı rujlarda ve erkekler için üretilen saç boyalarında kurşun asetat şeklinde bulunur.
Sağlığa zararları : Nörotoksik bir maddedir.Beyinde hasara ve gelişimsel gecikmelere sebebiyet verebilir.
Civa
FDA ( Gıda ve ilaç İdaresi) tarafından civa bileşiklerinin göz makyaj ürünlerinde kullanımına izin verilen miktarı 65 ppm’dir. (1 milyonda 65 g)
Bazı maskaralar da koruyucu olarak civa içeren timerosal kullanılmaktadır.
Sağlığa zararları : Cilt tarafından kolayca emilir ve devamlı kullanımı sonucunda alerjik reaksiyonlar, deri tahrişi, nörolojik hasar, zehirlenmelere sebep olabilir.Ayrıca çevre içinde zararlıdır.
Toluen
Toluen tırnak cilalarında ve saç boyalarında; yapışma ve parlaklık özelliği katan bir çözücü olarak kullanılır.
Sağlığa zararları : Toksik bir maddedir. Karaciğer ve böbrek hasarlarına yol açar.
———————————————————————————————–
Gördüğünüz üzere günlük yaşamda kullandığımız birçok ürün de iyisiyle kötüsüyle kimya var.Kullandığımız ürünlerde neler neden kullanılıyor? Bir kimyasever olarak çevrenize daha farklı gözle bakmanız dileğiyle.