Gümüş İnfografik

Yeni kategorimiz “GrafiKimya” bölümünde her hafta yeni infografiklerimiz ile karşınızda olacağız.

İlk  infografiğimiz; periyodik tabloda ki en yüksek ısı iletkenliğine sahip olan metal ve milattan önce 5000 li yıllarda bulunan element “Gümüş” hakkında…

Değerli bir metal olan gümüş genellikle gümüş takı çeşitleri yapımında kullanılır. Bunun yanında ışığı çok iyi yansıtma özelliğine sahip olduğu için aynalarda da kullanılmaktadır. Ayrıca yine yara sargılarında ve tıbbi cihazlar da antibakteriyel kaplama olarak da kullanılır.

Platin ve gümüş benzer görünümleri yüzünden çok karıştırılmaktadır lakin arada ki farkı anlamak basittir. Piyasada satılan Altın & Gümüş Test Çözeltisi ile fark anlaşılabilir. Platin bu çözelti ile reaksiyon vermez ve bir değişiklik gözükmezken gümüş ile gri/yeşil bir sıvı gözlenir.

Grafikte göreceğiniz bazı tanımlardan bilmeyenler olabilir diye kısaca bahsedicek olursak ;

Cas No : CAS kayıt numaraları kimyasal bileşikler, polimerler, biolojik dizinler, karışımlar ve alaşımlar için kullanılan tek tanımlayıcı (unique) sayılardır.  Chemical Abstracts Service (CAS), bu tanımlayıcı numaraları bilimsel literatürde tanımlanmış her bir kimyasal bileşik için verir. Kimyasal bileşiklerin birden fazla ismi olabileceği için, amaç veritabanı aramalarını kolaylaştırmaktır. Günümüz molekül veritabanlarının hemen hepsinde CAS numarasıyla arama yapılabilir.

Un No :  Tehlikeli sayılabilecek bir materyalin naklini yaptırmak istediğinizde uluslararası kargo ve havayolu şirketlerinin sizden isteyeceği numaralardır. UN numarası ticari öneme sahip tehlikeli ürün veya maddelerin (patlayıcı, zehirli, bulaşıcı gibi) tanımlanmasını sağlayan dört haneli sayılardır. Bu numaralama sistemi uluslararası ticarette kullanılır.

Ec No : Enzim Komisyonu numarası (EC numarası) enzimleri katalizledikleri kimyasal reaksiyonlarına bağlı bir numaralandırma sistemidir. Enzim adlandırma sistemi sonucunda her EC numarası ona karsılık gelen enzim için bir isimle eşlendirilmiştir.

Resmi büyük formatta kaydetmek isterseniz üzerine tıklayıp açılan pencere de tam görünümü seçip kaydedebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!  Sonbahar Yapraklarının Renklerinin Ardındaki Kimyasallar

Orjinal İnfographic : http://www.thechemicalblog.co.uk/silver-infographic/

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap