Grafenin özelliklerini inceleyen bilim adamları iki boyutlu malzeme şeklinin karakterizasyonunun son derece doğru ayarlanması için yeni bir matematiksel sistem kullanıyorlar.
2004 yılında keşfedilen grafen, grafitin tek bir atom kalınlığındaki levhası olarak bilinir. Grafen hakkında bilgi için buraya tıklayınız.
Salvador Barraza-Lopez (Arkansas Üniversitesi Doçenti) ‘İki boyutlu malzemelerin özellikleri şekle bağlıdır ve bu matematiksel sistem şeklin son derece hassas karakterizasyonunu yapmanızı sağlar. Bu sistem, atom kalınlığındaki zarlar gibi davranan malzemelerdeki şekli anlamak için yeni bir araçtır.’ diye belirtiyor.
‘Kullanılan bu matematiksel sistem, kafes denilen iki boyutlu geçmeli yapıların geometrisi ya da ayrık diferansiyel geometri olarak bilinir. Yapının düğümlerinin ya da kafes noktalarının atomik pozisyonları uygun olduğu zaman ayrık diferansiyel geometri iki boyutlu yapının elektriksel özellikleri ve potansiyel kimyası hakkında doğrudan bilgi sağlar.’
‘İki boyutlu materyallerin anlaşılmasında ayrık diferansiyel geometri uygulaması özgün bir disiplinler arası gelişmedir.’
Barraza-Lopez liderliğindeki uluslar arası bir araştırma ekibi, ACS Nano dergisinde 8 Ocak tarihli makalede ‘Quantitative Chemistry and the Discrete Geometry of Conformal Atom-Thin Crystals’ izlenimlerini yayımladılar. Araştırmayı açıklayan ikinci bir makale ‘Graphene’s morphology and electronic properties from discrete differential geometry’ Physical Review B dergisinde 6 Mart ta yayımlandı.
Grafen kesintisiz bir dizi (pürüzsüz ve devamlı bir örtü) olarak düşünülüyordu ancak bu yeni matematiksel sistem, süreklilik perspektifini tamamlar nitelikte olan örtü özelliklerinin doğru anlaşılmasını sağlayan örtü fiberlerinin dikkate alınmasını sağlar.
‘İki boyutlu materyallerin kafes yapılarının kolaylıkla görüntülenebilmesiyle birlikte, süreklilik yaklaşımını tamamen es geçerek atom konumları açısından doğrudan bir ifade edilirse bu teorilerin nasıl görüneceği sorusuna yöneldik. Bu iki makale bizim son aşamalara ulaşmamızı sağlıyor.’
Kaynak : sciencedaily.com