Biyodizel Nasıl Elde Edilir?

Biyodizel Nasıl yapılır

Biyodizel üretmek için ihtiyacınız olan ana malzeme yağlı tohum bitkilerinden (kanola, ayçiçek, soya, aspir vb.) elde edilen bitkisel yağlar veya hayvansal yağlardır.

Evinizde kullandığınız bitkisel yağları biriktirip daha sonra biyodizel üretmek için kullanabileceğiniz gibi, etraftaki fast food dükkanlarını ziyaret edip; kullanılmış yağlarından da isteyebilirsiniz.

Not! Yağ çok kokuyor, oldukça koyu ve yoğun ise teşekkür edin ve sessizce yeni bir dükkana doğru ilerleyin.

Biyodizel Üretebilmek İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler:

  • Kullanılmış yağ (1 Litre)
  • Metanol – Metil Alkol (200 mL)
  • Sodyum hidroksit (Kostik) (5 g)
  • Su
  • Termometre
  • Isıtıcı
  • Plastik ve cam kaplar
  • Huni
  • Süzgeç kağıdı
  • Eldiven ve gözlük
  • Tartı

Haydi başlayalım:

  1. Biriktirdiğimiz ya da ödünç aldığımız kullanılmış yağı önce iyi bir temizlemek gerekiyor. Bizim için önemli olan yağ kısmı, yağın içinde bulunan ufak tefek artıklara ihtiyacımız yok. Dolayısı ile ilk işimiz yağımızı süzmek. Yağımızı berrak bir hale getirene kadar iyice süzüyoruz.
  2. Süzdüğümüz yağı bir tencereye alarak ocağa koyuyoruz ve ısıtmaya başlıyoruz. Termometre ile yağın sıcaklığını takip ederken üzerinize sıçramamasına dikkat edin. Yağımızı 130 °C’ye kadar ısıtıyoruz. (Yağı ısıtmamızın amacı ilk olarak içerisinde ihtiva ettiği suyu uzaklaştırmak ve devamında gerçekleştireceğimiz reaksiyon için ısının gerekli olması)
  3. Yağımız ısınırken bir taraftan da metanolümüzü kapaklı cam bir kaba alıyoruz ve üzerine sodyum hidroksiti ekliyoruz. Bu gerçekleşen reaksiyon ekzotermik (dışarı ısı veren) bir reaksiyon olduğu için cam kap kullanılması tavsiye edilir. Sodyum hidroksit tamamen çözünene kadar çalkalanır.
  4. Yağımızı plastik büyük kabımıza aktarıyoruz. (130 derece oldukça sıcak olacağı için hem aktarma işleminde kolaylık olması hem de bu aşama için yeterli olacağından dolayı 60 dereceye kadar soğumasını bekleyebiliriz) 2. adımda hazırladığımız metanol + sodyum hidroksit karışımını yağımızın üzerine ilave ediyoruz. 5 dakika kadar iyice çalkalıyoruz.
  5. Karışımın bulduğu kabı beklemeye bırakıyoruz. En az 24 saat kadar. (Bekleme aşamasında karışımın kabına sıcaklığını koruması için kullanmadığınız bir battaniye yardımı ile yalıtım yapabilirsiniz.)
  6. 24 saat sonra karışımınızda iki faz görüyor olacaksınız. Üst kısımdaki faz bizim biyodizelimiz, alt kısımda çöken koyu kısım ise gliserin. Biyodizel eğer yeterince berraklaşmamış, bulanık ise berraklaşana kadar bekleyiniz.
  7. Biyodizeli farklı bir kaba süzerek gliserinden iyice ayırıyoruz. Biyodizelimiz hazır. Ancak kalitesini artımak için sıradaki aşamaya devam ediyoruz.
  8. Bir miktar suyu ısıtıyoruz (yağ ile 1’e 1 oranında olursa daha iyi olur) ve biyodizelimizin üzerine ilave ediyoruz. Yavaşça kabımızı alt üst yaparak çalkalıyoruz. Çok şiddetli çalkalamayın. Çevirdikçe su bulanabilir ve sıvı sabuna benzer bir faz oluşabilir. Farklı bir kaba biyodizelimizi süzerek bu sabun kısımdan ayırıyoruz. Bu işlemi 4 ya da 5 kere tekrarlayarak biyodizelimizin içerisindeki gereksiz kısımları uzaklaştırıyoruz.
  9. Son olarak hazırladığımız biyodizeli tencereye aktararak 100 dereceye kadar karıştırarak ısıtıyoruz. Bunun amacı; bir önceki aşamada eklediğimiz suyu uçurarak biyodizelin kalitesini artırmak.
  10. Biyodizelimiz artık hazır. Ufak bir kalite testi olarak; cam kavanoza aktardığınız biyodizelin arkasına bir gazete tutun. Biyodizelin içerisindeki su, biyodizelin bulanık görünmesine sebep olur. Eğer biyodizelimiz arkasındaki yazıları net bir şekilde okuyacak kadar berrak ise; genel kanı aracınızda kullanacabileceğiniz kadar kuru olduğu yönündedir.
İlginizi Çekebilir!  Biyokütle Savaşı

Biyokütle savaşı yazımızı okudunuz mu ? Buyrunuz.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 4 / 5. Oylayan: 4

1 Yorum

  • Chém

    3 Nisan 2017 - 11:54

    Öncelikle bilgi için teşekkürler.
    Biyodizelin kalitesini arttıracak onu daha kaliteli kılacak farklı işlemler var mıdır ?
    ve bahsettiğinizden başka kalite kontrol işlemi varmı?

Yorum Yap