Yoğunluk Kolonu – Birbirine karışmayan birden çok sıvının oluşturduğu rengarenk yoğunluk kolonu
Evde rahatlıkla bulabileceğiniz çeşitli sıvı maddeleri kullanarak çok katmanlı bir yoğunluk kolonu oluşturacağız.
Yoğunluk kavramını daha iyi kavramak veya öğretmek için kullanılabilecek eğlenceli, renkli ve ufak bir görsel şov.
Malzemeler:
Aşağıda listelenen sıvılardan elinizde hangisi mevcutsa, istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz. Listeyi en ağır sıvıdan en hafif olanına göre sıralıyoruz. Yani diğer bir deyişle sizin de ekleyeceğiniz sırada.
- Bal
- Mısır şurubu
- Akçaağaç şurubu %100
- Tam yağlı süt
- Bulaşık deterjanı
- Su (gıda boyası kullanılarak renklendirilebilir)
- Ayçiçek yağı
- İsporto (gıda boyası kullanılarak renklendirilebilir)
- Lamba yağı
Kolonu oluşturmak istediğiniz bardak, şişe veya istediğiniz kabı da hazırlayınız. Birde ufak plastik top, vida, zar, boncuk gibi ufak malzemelerinizi de hazırlayın.
Kolonumuzu Hazırlayalım:
Ayrı ayrı kaplara hangi sıvıları kullanacaksanız o sıvılardan eşit miktarda hazırlayın. Kolonu oluşturmak için kullandığınız kabın içerisine çeperlerine değdirmeden ilk olarak yavaş ve dikkatlice sırasıyla bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu %100 ekliyoruz.
Geri kalan sıvıları isterseniz bir damlalık yardımıyla veya kabı hafif eğip çeperlerinden süzdürerek dikkatlice dökmeniz güzel bir görüntü elde etmeniz için önemli.
Açıklama:
Kolonunuzu ilk önce en ağır olan sıvınızdan başlayıp, en hafif olan sıvıya göre sırayla doldurdunuz. En ağır sıvınız; bir birim hacminin kütlesinin en fazla olduğu yada diğer bir değişle yoğunluğu en fazla olan sıvıdır. Bu sebeple yoğunluğu daha fazla olan sıvı aşağıda kalırken yoğunluğu daha az olan sıvı ise yukarıda kalır.
Bazı sıvılar asla birbirine karışmaz. ( Su ve yağ gibi. Su ve yağ molekülleri arasındaki çekim kuvveti su molekülleri arasındaki çekim kuvveti ve yağ molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden düşük olduğu için bu iki madde asla karışmaz. Bu iki maddeyi aynı kaba koyup çalkalasanız bile yağ ve su moleküllerinin birbirinden ayrıldığını göreceksiniz. Ancak alkol ve su yoğunlukları farklı olsada çekim kuvvetleri yüzünden karışabilirler.)
Diğer sıvılar ise karışmamak için kalın yada yoğun olduklarından direnç gösterirler. Ama sonunda bazı sıvılar birbirine karışabilir.
Soru ?
Önceden hazırladığınız ufak plastik top, vida, zar, boncuk, çeri domatesi gibi malzemeleri yavaş bir şekilde kolonunuzun içine atın. Hangisinin hangi katmanda kaldığını gözlemleyin. Sizce neden orada kalıyor ?
İnce bir çubuk yardımı ile ürünü alt katmanlara iterseniz orada kalıyor mu yoksa tekrar yükseliyor mu ?
Biraz aşağıdan yorum bırakabilir yada bize mail atabilirsiniz : bilgi@kimyaca.com