Yağ ; insanın yaşamı içinde gerekli temel besin öğelerinden biridir.Özellikle besinlerin bileşiminde bulunurlar ve en fazla enerji veren kaynaktır.
Çoklu doymamış elzem yağ asitleri insan vücudunda sentezlenemezler.Dışarıdan hazır olarak alınması gereken yağ asitleridir.Elzem yağ asitleri,hücre zarını oluşturan fosfolipitlerin ve vücutta önemli işlevleri olan hormonların öncüsüdür.Elzem yağ asitleri ; alfa linoleik (omega 3 ) ve linoleik (omega 6) asitler olmak üzere iki gruba ayrılır.
Poliansatüre yağ asitleri olan omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin hücre yapısının oluşumunda çok önemli görevleri vardır. Örneğin beyinin %60′ı yağdır ve bu yağların üçte biri omega-3 yağ asitlerinden oluşmuştur. Elzem yağ asitleri yeterince alınmadıklarında ; deri lezyonları,saç dökülmesi,yara iyileşmesinde gecikme,beyin ve görme işlevlerinde bozukluklar görülür.
Çoklu doymamış yağ asitlerinin sağlık üzerine çeşitli etkileri vardır.Kan kolesterolünü ve trigliseridleri düşürürler.Kalp hastalıkları riskini azaltırlar.Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olurlar.Beyin ve retina dokularının yapımında rol alan DHA’nın üretilmesini sağlarlar.Ayrıca akne,otizm,lösemi,damar sertliği gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir.Omega 3 yeşil yapraklı sebzeler,yağlı balıklar ve balık karaciğerinde bulunurken ; Omega 6 ise ayçiçek yağı; mısırözü yağı; soya yağı; pamuk yağı; yerfıstığı yağında bulunmaktadır.
WHO ( Dünya Sağlık Örgütü ) günlük enerjinin % 30 ‘unun yağlardan alınmasını ve bu oranın kendi içinde % 10 doymuş,%10 çoklu doymamış ve % 10 tekli doymamış yağlar olarak dağıtılmasını önermektedir.