Çok fazla su içmek kötü müdür?
Susadığımızda aklımıza gelen ilk şeylerden biri bir bardak sudur. Bir bardak suyun sağladığı kadar hiçbir şey susuzluğumuzu söndüremez; fakat her şeyin aşırısı zararlıdır. Çok fazla su içmek de bizi zehirleyebilir.
Su zehirlenmesi nedir?
Su zehirlenmesi suyun zehirlemesi olarak da bilinir. Birden içilen çok fazla su, aşırı su yüklemesinden dolayı böbreklerin yeteri kadar hızlı çalışmasını engellemektedir. Bundan dolayı kanımızda su miktarı artmakta ve kanın tuz seviyesinde düşme görülmektedir. Kandaki tuz seviyesi hücredeki tuz seviyesinden daha düşük bir hal almaktadır.
Kim su zehirlenmesi geçirir?
Yani anlaşılan, su zararlı olabilir mi? Hücrelerimizin konsantrasyonu özel bir seviyeye sahiptir. Çok fazla su içildiğinde, vücut hücrelerine suyun aşırından girme olayı yaşanır. Bu durum, hücredeki tüm sodyum miktarının çıkartılarak dengelenmesi için bir denemedir. Çok fazla su içildiğinde, hücre şişerek patlar.
Ne kadar su içmeliyiz?
Tam donanımlı yetişken bir bireyin böbrekleri günlük 15 litre suyu tüketmektedir. Şimdi 15 dopdolu şişeyi hayal edelim! Çoğumuz bu suyun yarısını bile içemez; fakat ne kadar su içtiğimizden çok ne kadar hızlı içtiğimiz su problemi oluşturmaktadır. Burada hatırlanacak önemli nokta kısa zamanda suyun çok miktarlarda tüketilmesi, su zehirlenmesine neden olan şeydir; fakat üzülmemize gerek yok; çünkü su zehirlemesi nadir olan bir şeydir ve bizi etkilemesi oldukça zor olan bir rahatsızlık durumudur.
Kaynaklar:
1) http://humantouchofchemistry.com/is-too-much-water-bad-for-you.htm
2) http://www.ineedmotivation.com/blog/wp-content/uploads/2008/01/26water.jpg
3) https://honchemistry.wikispaces.com/file/view/osmosis.gif/334736716/288×217/osmosis.gif