Nobel madalyası altın gibi görünüyor peki gerçekten altından mı yapılmış?
1980 öncesi Nobel madalyası 23 ayar altından yapılırdı. Günümüzde ise yeni madalyalar 24 ayar altınla kaplı 18 ayar yeşil altından yapılmaktadır. Yeşil altın % 75 altın, % 20 gümüş ve % 5 bakırdan oluşan bir alaşımdır.
Madalyanın çapı 66 mm’dir ancak ağırlık ve kalınlığı altın fiyatına göre değişiklik gösterir. Ortalama ağırlık 175 gram olurken; kalınlık 2,4 – 5,2 mm arasında değişmektedir.
Nobel Ödülü ne kadardır?
Nobel Vakfı her yıl insanlığın hizmetine örnek olarak gösterilebilecek bilimsel araştırma, yazı ve eylemleri Nobel Ödülü ile onurlandırıyor. Nobel Ödülü bir diploma, bir madalya ve bir miktar nakit paradan oluşmaktadır.
Nobel Vakfı her yıl Nobel kazanan kişilere nakit para ödülü verilmesine karar verir. Bu nakit ödül tam tamına 8 milyon İsveç Kronu’dur. Bu da yaklaşık 2,8 milyon Türk Lirası’na karşılık gelir.
Bu nakit para ödülünü bazen tek bir kişi kazanır bazen de iki veya üç alıcı arasında paylaşılır. Yukarıda bahsettiğimiz madalya ödülündeki altın (ortalama ağırlığını dikkate alırsak) yaklaşık 20 bin Türk Lirası değerinde olmaktadır. Madalya ihale ile satılırsa altın ağırlığının yanında isim ağırlığını da beraberinde getirerek daha yüksek miktarlarda bir değere sahiptir.
Nobel Ödülü kazananlar bağlı bulundukları üniversite veya kurum içinde hatta ülke çapında itibarlarını artırırlar. Nobel sahipleri sayesinde okul veya şirketler, hibe için rekabet gücünü artırır, daha kolay fon toplamaya başlar ve en önemlisi öğrenci ve parlak araştırmacıları kendine çeker. 2008’de the Journal of Health Economics’de yayınlanan bir çalışmada, Nobel Ödülü kazanan kişilerin akranlarına göre birkaç yıl daha uzun yaşadığı belirtilmiştir.
Kaynak: chemistry.about.com
Görsel kaynağı: piktochart.com