Sentetik ve biyolojik nanopartiküller yeni metamalzeme oluşturmak için birleşiyor!
Aalto Üniversitesinden (Finlandiya) bilim adamları, virüs parçacıklarını, protein kafeslerini ve nanoparçacıkları kristal malzemenin içerisinde düzenlemeyi başardılar. Finli araştırma grubu tarafından çalışılan bu nanomalzemeler algılama, optik, elektronik ve ilaç dağıtım uygulamaları için önemli vazife göreceğine inanılıyor.
Son yıllarda Kristal parçacıkların katman yapıları (veya süperörgüler) kapsamlı olarak çalışılmaktadır. Araştırmalar sistematik olarak yapılandırılmış ayarlanabilir optik, manyetik, elektronik ve katalitik özelliklere sahip nanomalzemelerle daha da gelişmektedir.
Nanoparçacıkların ve proteinlerin bu tür biyohibrid süperörgüleri, her iki parçacık türünün en iyi özelliklerini birleştirme olanağı sağlayacaktır. Bu durumda bu süperörgüler sentetik nanoparçacıkların çok yönlülüğüne ve biyomoleküllerin yüksek kontrollü düzenlenmesine sahip olacaktır.
Araştırmacı grup ayrıca ferritin protein kafeslerinin ve altın nanoparçacıkların manyetik kendini düzenlemesini gözlemlediler. Bu manyetik düzenlenme, spin bozunumunun artmasından dolayı suyu çevreleyen protonların spin-spin durulma zamanını verimli bir şekilde değiştirebilecek ve dolayısıyla manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kontrast sağlayabileceğine inanılmaktadır.
Altın parçacıklar ve virüsler özel bir çeşit kristal yapısı olarak benimsenmektedir. Bilinen herhangi bir atomik veya moleküler kristal yapısına uymamaktadır ve daha önce nano boyutta parçacıklarla gözlenmemiştir.
Virüs parçacıkları (insanlığın eski düşmanı) canlı organizmalara bulaşmaktan daha fazlasını yapabileceğini göstermiştir. Geçirdikleri evrim onlara yeni bir yetenek – yüksek kontrollü kendini düzenleme özelliği – vermiştir. Sonuç olarak, onların yapıtaşlarını kullanarak oluşturulan doğal ve sentetik maddelerin her ikisini de içeren hibrid malzemelerle birçok işlev yerine getirilebilir.