Kozmetik Bileşenlerinin Belirlenmesi

Günümüzde kozmetik malzemelerinde kullanılabilen 10.000 bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenlerin tüketici güvenliğini garanti altına almak için takip edilmesi çok önemlidir. UPV/EHU (University of the Basque Country) araştırmacısı Josu López, kozmetikte kullanılan çeşitli bileşenleri eş zamanlı olarak analizleyen üç çeşit ‘’yeşil’’ analitik yöntem geliştirdi. Bu yöntemler diğer analitik tekniklerle karşılaştırıldığında çok az örnek kullanılmakta ve çok az artık madde üretmektedir.

Kozmetik, gelişmişliği yüksek seviyelere ulaşmış ve dünya çapında önemli bir yere sahip sanayidir. Kozmetikte kullanılan 10.000’den fazla bileşen vardır; bu nedenle tüketici emniyeti için bu bileşenlerin izlenmesi oldukça önemlidir. 2009 yılında Avrupa Birliği tarafından onaylanmış Yönetmelik 1223/2009 tüketici güvenliğini garanti eden bileşenlerin listesinin yanı sıra bu bileşenlerin kullanımında belirli şartları (maksimum konsantrasyon ve hangi ürünlerde bulunduğu gibi) içermektedir.

Araştırmacı Josu López (UPV/EHU Kimya Fakültesi Uygulamalı Kimya Bölümü) doktora tezinde bu bileşenlerin bazılarının miktarının belirlenmesi için çeşitli yöntemler uygulamış ve geliştirmiştir. Lopez tarafından incelenen yöntemler kapiler elektroforeze dayanmaktadır.

Lopez araştırma hakkında şunları belirtmektedir: ‘’Bu tekniğin en önemli avantajlarından biri ‘’yeşil’’ teknik olmasıdır çünkü diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında çok az organik çözücü kullanarak ve çok az kalıntı bırakarak gerçekleşmektedir.’’

Lopez, misk kokuları, alerjenler, antimikrobiyal koruyucular, antioksidan koruyucular ve ultraviyole filtrelerinin analizleyen yöntemler üzerine çalışmakta ve bu yöntemleri çeşitli parfümler, şampuanlar, jeller, sabunlar, güneş kremleri ve yerli ürünlerin analizinde uygulamaktadır. Lopez tüm ürünlerin yönetmeliğe uygun olarak analizlendiğini vurgulamaktadır.

Ucuz, kolay, YEŞİL yöntemler

Lopez, bu yöntemlerde kullanılacak örnekleri hazırlamanın çok kolay olduğunu (tüm yapılması gerekenin ürünü seyreltmek olduğunu) ve dahası çok da ucuz olduğunu belirtmektedir. Bu nedenlerden dolayı şu zamana kadar kullanılan yöntemlere (sıvı ve gaz kromatografileri) göre iyi bir alternatif olmaktadır. Ayrıca avantajlarından birinin de çeşitli bileşenlerin eş zamanlı ayrımının (örneğin kokuların ve alerjenlerin veya koruyucuların ve ultraviyole filtrelerin vb.) kapiler elektroforez kullanılarak sağlanması olduğunu belirtmek gerekir.

İlginizi Çekebilir!  Kozmetik Biliminde Kimyasal Reaksiyonlar

Araştırmacı ayrıca kazanılan bu yöntemlerin optimizasyon sürecinin önemine şu sözlerle değinmiştir: ‘’Yöntemler üzerinde önemli etkiye sahip olan değişkenlerin optimizasyonunu basitleştirmek için yeni bir fonksiyon geliştirdik.’’

Bir sonraki adım bileşenlerin büyük miktarlarının eş zamanlı analizini ve yöntemlerdeki dedeksiyon amacı için minimum konsantrasyon değerlerini azaltmayı denemek olacaktır.

Kaynak: sciencedaily.com

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 1 / 5. Oylayan: 2

Yorum Yap