Işıkla Sıvı Üzerine Yazı Yazmak

Işık kullanarak sıvı madde üzerinde yazı yazmak, resim çizmek artık mümkün. 

Finlandiya Akademisi tarafından finansal olarak desteklenen ve Helsinki üniversitesinde doktora öğrencisi Szymon Wiktorowicz yaptığı araştırmalar sonucu; su ya da bazı alkoller de çözülebilen fotokimyasal aktif polimer madde üretti. Aynı zaman da bu araştırmalarının sonucu önemli uluslararası bir dergi olan Macromolecules dergisinde de yer aldı.

Araştırmaya göre, polimerin kısmen çözülmüş olarak bulunduğu bulanık çözelti 365-nm lazer ile ışığa maruz bırakıldı. Bunun sonucun da polimerin yapısı cis-konformasyonuna dönüştü, tamamen çözüldü ve ışığa maruz kalan bölümler temiz ve net bir görüntü oluşturdu.

Wiktorowicz’in geliştirdiği polimer zinciri azo bileşikleri içeriyor ve ışığa maruz kaldığında bütün polimer zincirinin yapısı trans-konformasyon’undan cis-konformasyonuna dönüşüyor. Bu iki yapının da çözünürlüğü birbirinden farklı.

Işığın neden olduğu etki ile tamamen çözülen polimer, görünür hale gelir. Bu etki çözeltinin konsantrasyonu gibi değişik etkilere bağlı olarak birkaç saat kalabiliyor.

Işığa duyarlı polimer kavramı aslında kimya için yeni değil. Işık katı yüzeylere çizim yapmak için kullanılıyordu zaten, TV ekranı yada LCD monitör gibi. Fakat sıvı üzerine çizim yapmak imkansız gibi görünüyordu bu zamana kadar.

Bu buluş özellikle optik ve elektronik alanlarının gelişiminde yeni materyallerin gelişimine yol açacak gibi duruyor.

Yazının Orjinali : www.rdmag.com/…

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 4 / 5. Oylayan: 1

İlginizi Çekebilir!  Dünya Kupası Topunun Kimyası

Yorum Yap