Bir nanoparçacıkta yapılacak olan değişiklik hücre zarıyla olan kimyasal tepkimeyi değiştirebilir!
Syracuse Üniversitesi L.C. Smith Koleji Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri nde Biyomedikal ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar hücre zarlarına olası nüfuz edebilecek ve zarar verebilecek bir milimetreden bir milyon kat daha küçük olan yaygın olarak kullanılan nanoparçacıkların toksisitesi üzerine çalışıyorlar.
Langmuir dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, araştırmacılar Shinka Nangia (Biyomedikal ve Kimya Mühendisliği (BMCE) doçenti) ve Radhakrishna Sureshkumar (BMCE bölüm başkanı ve fizik profesörü) basit şekillendirilmiş ve modifikasyona uğramış bir nanoparçacığın, hücre zarı ve nanoparçacık kimyasal etkileşiminde büyük değişikliklere yol açabileceğini gösterdiler.
Halen ilaç taşıyıcısı olarak kullanılan nanomalzemeler aynı zamanda bu malzemeyi işlemek isteyenlerde tam koruma ve eğitim için hiçbir evrensel standart olmadığından meşru bir endişe teşkil etmektedirler. Nanoparçacıkların zararı kolayca cilde nüfuz edebilen ve solunabilen kimyasalların oluşturduğu potansiyel tehditle karşılaştırılabilir.
‘Nanoteknoloji gerçekleşmesi beklenen çok büyük bir potansiyele sahiptir; nanoparçacıkların toksisitesinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması nanoüretim ve nanobiyoteknoloji alanında daha güvenli kullanım prosedürlerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.’ diye belirtiyor Sureshkumar ve Nangia. Bütün bunlara ek olarak çeşitli nanoparçacıkların toksisite değerleri kanser hücrelerinin teşhisi ve kanser tedavisi sırasında radyasyon emilimi gibi avantajlı yönler için de kullanılabilir. Nanoparçacıkların görüntüleme, tedavi, teşhis, kataliz, algılama, enerji depolama ve büyük ölçüde artmaya devam eden kullanımları nanotoksisiteyi önemli bir endişe haline dönüştürüyor.
Bu araştırma projesi Syracuse Üniversitesi Çevre Veri Merkezi içinde yer alan ‘Prophet’ lakaplı 448 çekirdekli paralel bilgisayarın verileri kullanılarak geçen yıl yerini almıştır. Araştırma Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilmiştir.
Kaynak : sciencedaily.com