
Halojenlerin (özellikle klor, brom ve iyot) moleküller arası çekim kuvvetini olumlu yönde etkilemeyi sağlayan benzersiz bir özellikleri bulunuyor. Bu ‘halojen bağlama’ tekniği bir süredir malzeme biliminde kullanıldığı görülmektedir, fakat şimdi yaşamda da etkisi olacağı öngörülüyor.
MRC Moleküler Biyoloji Laboratuarı (Cambridge/İngiltere) işbirliğiyle Tübingen Üniversitesi’nden bilim adamları halojen bağlanmasının kanser tedavisi için muhtemel ilaç adaylarını belirlemekte kullanılabileceğini belirtiyorlar. Dr. Andreas Joerger ve Prof. Sir Alan Fersht ile işbirliği yapan Dr. Rainer Wilcken ve Prof. Frank Bückler farmasötik araştırmada yeni bir kavram sunuyorlar: Halojen bağlanmasıyla ilaç geliştirmede öncü madde keşfi.
Yöntemde, yeni ilaçlar geliştirmek amacıyla biyolojik hedef yapılardaki (proteinler veya DNA gibi) bağlayıcıların görüntülenmesi için özel olarak tasarlanmış parçaçık görüntüleyici sistem kullanılıyor.
Bugüne kadar halojenler (özellikle daha ağır olan brom ve iyot) bunun gibi parçacık görüntüleme sistemlerinde daha az gözlenmiştir. Tübingen Üniversitesi Eczacılık Enstitüsü nden bilim adamları Journal of The American Chemical Scoiety dergisinde halojenle zenginleştirilmiş parçaçık görüntüleme sisteminin (HEFLibs) tasarımını ve uygulanmasını ilk kez tanıttılar.