Antibiyotiklere Olası Alternatif

Bern Üniversitesi’nden bilim adamları, antibiyotik kullanılmadan ciddi bakteriyel enfeksiyonların önüne geçebilecek ve bakterilerde oluşan antibiyotik direncinin gelişimini önleyebilecek yeni bir madde geliştirdiler.

Yaklaşık 90 yıl önce penisilinin gelişmesiyle ,antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde altın kadar değerli sayılmıştır. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO), antibiyotiklere karşı direnç oluşturan bakterilerin ortaya çıkışları konusunda defalarca uyarıda bulunmuştur. Artık antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlardan korunmada yeterli olamıyor öyle ki sadece zatürree bile ölümcül olabiliyor.

Bakterileri ortadan kaldırabilen ve bakterinin direnç oluşturmasına izin vermeyen alternatif tedavi kavramları bu zamana kadar bulunamamıştır.

Eduard Babiychuk ve Annette Draeger (Bern Üniversitesi, Anatomi Enstitüsü, İşviçre) tarafından geliştirilen yeni bir madde, uluslararası camiadan katılan bir grup bilim adamı tarafından test edilmiştir. Bu bileşik bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için yeni bir yaklaşım oluşturmaktadır: bilim insanları konakçı hücrenin zarına çok benzeyen ‘lipozomlar’ = lipidlerden oluşan yapay nanoparçacıklar tasarladılar. Tasarlanan bu lipozomlar bakteri zehirleri için tuzak olarak davranır ve bu sayede zehirlerin ayrılması ve nötralize edilebilmesi mümkün olur. Toksinlerin ortadan kalkmasıyla bakteri savunmasız hale dönüşür ve bulaştığı konak hücresinin bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılabilir.

Çalışma 2 Kasım tarihinde Nature Biotechnology dergisinde yayınlanmıştır.

Bakteriyel toksinler için yapay tuzak

Klinik Tıpta lipozomlar hasta vücuduna özel ilaçları zerk etmek için kullanılmaktadır. Bu konuda Bernli bilim adamları bakteriyel toksinleri kendine çeken ve böylece konak hücresini teklikeli toksin saldırılardan koruyan lipozomlar oluşturmuşlardır.

Araştırmayı yürüten Eduard Babiychuk şunları belirtmektedir: ‘’Bakteriyel toksinler için karşı konulmaz bir yem (tuzak) ürettik. Toksinler, lipozomlara kaçınılmaz şekilde bağlanır ve bağlandıktan sonra konak hücreleri için tehlike oluşturmadan kolayca ortadan kaldırılabilmesi mümkündür.’’

Diğer bir araştırmacı olan Annette Draeger de şunları ekliyor: ‘’Bakteriler doğrudan hedef alınmadığından, lipozomlar bakteriyel direncin gelişmesine izin vermemektedir.’’

İlginizi Çekebilir!  Kanser tedavisinde lipozom araştırmaları nanoteknolojiyle buluşuyor

Deneysel aşamalardan sonra lipozomlar kobay farelerine uygulanmış ve ölümcül septisemi (Bir mikrobun organizmaya girmesi ve kanda çoğalmasının neden olduğu genel enfeksiyondur.) ilave antibiyotik tedavisi gerekmeden giderilmiştir.

 

Kaynak: sciencedaily.com

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap