Orbital Dergisi – İTÜ Kimya Kulübü

Bu haftaki tanıtım yazımız da “İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Kulübü” tarafından çıkartılan ve ücretsiz olarak paylaşılan Orbital dergisinden bahsediceğiz.

Çalışmalarını aralıksız sürdüren kimya severler başarıyla yayınladıkları derginin ilk iki sayısından sonra şimdi de 3. sayısını doygun içeriği ile sizlere sunuyorlar.

Umarız başarıları daim olur..

…Geçen cuma yaptığım deneylerin nedeni LSD idi, sadece algı değişimlerim daha yoğundu. Anlaşılır konuşmakta güçlük çekiyordum. Asistanımdan bana evime kadar eşlik etmesini istedim. Eve giderken durumum daha tehlikeli bir hal almaya başladı. Görüş alanımdaki her şey titriyordu ve sanki çarpık gösteren bir aynaya bakıyor gibiydim. Ölüyor muydum? Bu bir dönüşüm müydü? Bazı zamanlar bedenimin dışında olduğumu ve bu trajediyi dışarıdan izlediğimi net bir şekilde hissettim. Aileme veda bile etmemiştim. Korkum ve çaresizliğim yoğunlaştı, sadece genç bir aile babasız kalacağı için değil, ayrıca böylesine umut verici gelişmelerle dolu ve benim için çok şey ifade eden bu araştırmayı yarıda bırakmak zorunda kalacağım için de korkuyordum… ”

Kimyager Albert Hofmann tarafından kaleme alınan ve bu sayıda devamını okuyabileceğiniz bu cümleler, spesifik bir deney için yazılmış olsa da, tüm bilim insanlarının ve onlardan biri olmaya çalışanların yeni bir şeyler ortaya koyarken yaşadığı devinimleri özetliyor bizce. Bu, yeni bir madde, bir analiz veya henüz emekleme döneminde olan bir dergi olabilir; mesela Orbital gibi. Size dergimizin üçüncü sayısını sunmak için ne kadar hevesli olsak ve çekirdek kadromuz onca dersin arasında elinden gelenin en iyisini yapıyor olsa da Orbital, sponsorluklarla alakalı problemlerden dolayı, basıma hazır durumda aylarca beklemek zorunda kaldı. Nihayet sizlere yeni sayımızı takdim ederken, artık bir yazı havuzu oluşturduğumuz ve Orbital’in formatına uygun olması şartıyla yazılarınızın değerlendirmeye alınıp yayımlanabileceği müjdesini vermek istiyoruz. Lisans düzeyindeki ilk ve tek kimya dergisi olan Orbital’in çıkış amacı kimyayı tanıtmak ve sevdirmekti. Sanıyoruz ki her sayıda gittikçe profesyonelleşerek ve yazar kadrosu olarak büyüyerek amacımıza bir adım daha yaklaşıyoruz. Bu sayımızda, solunabilir sıvılar, bağımlılık yapan kimyasallar, süper kritik akışkanlar teknolojisi, dünyayı kırdıran kimyasallar, kan izleri… gibi ilginizi çekeceğini düşündüğümüz farklı konuları ele aldık. Ayrıca kapak konusu olarak pek de önemsemediğimiz bir duyumuzu seçtik. Koku denilince aklınızda neler canlanıyor bir düşünün, derin bir nefes alın ve Orbital’in içindeki serüveninize başlayın. Keyifle okumanız dileğiyle…

Dergimizin 3. Sayısına internet ortamında ulaşabilmek için:

http://issuu.com/orbitaldergi/docs/orbital_3

Her türlü görüş ve önerileriniz için: [email protected]
Diğer sayılar ve çok daha fazlası için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
https://www.facebook.com/orbitaldergi?fref=ts

https://www.facebook.com/itukimyakulubu?fref=ts

Ayrıca kaçıranlar için,

‘Mutluluğa kimyasal bir bakış’ bölümünü içeren İTÜ Kimya Kulübü‘nün Orbital Dergisi 2. Sayısının PDF versiyonuna ulaşabilmek için: http://www.ksb.itu.edu.tr/ksb/uploaded/orbital-sayi2.pdf

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap