Hemen herkes DNA’yı duymuş ve kalıtımda oynadığı rolü biliyordur. Peki ya DNA kadar popüler olmayan RNA ?
Hücre içinde DNA kadar önemli bir nükleik asit daha bulunur ki o da RNA’dır. RNA ya da ribonükleik asit yapısal olarak DNA’ye çok benzer ama onu DNA’dan ayıran kesin farklar bulunmaktadır.
RNA Nedir ?
RNA hücredeki birçok işlevi yerine getirir ve şeker-fosfat temeli ve bu temelin dışına uzanan azotlu bazlara sahip olan tipik bir lineer polimerdir. Yapısı DNA’ya çok benzemektedir. Bu nükleik asitlerin ikisi de molekül zincirleri boyunca bulunan bazların sıralanmasıyla genetik bilgileri taşır. RNA sentezinde kullanılan şeker moleküllerinde bir tek atomik değişiklik sonucu kimyasal olarak DNA’dan farklı olur.
Şeker-Fosfat: RNA’nın omurgası
RNA polimerinin omurga yapısı genetik bilgiyi kodlamaz ancak dışında farklı azot bazlarının bağlandığı doğrusal moleküler bir temel sağlar. Sadece DNA’da şeker molekülleri ‘fosfodiester bağları’ ile birleşir. Bunun anlamı şeker moleküllerinin zaten bu molekülleri birbirine bağlayan fosfat gruplarına sahip olduğudur. Aslında, ‘nükleotid’ içeren her şeker molekülü nükleik asit sentezinde bir öncü madde olarak kullanılmaktadır. Bu molekül oksijen tarafından ayrılan üç fosfat zinciri içermelidir ve bu zincir kimyasal olarak 5 numaralı pozisyonda bulunan şeker molekülünün belirli bir atomuna bağlanmalıdır.
RNA ve DNA arasındaki benzerlikler
RNA ve DNA’nın her ikisi de spesifik genetik bilgiyi kodlar. Her iki molekül de bu bilgiyi iletmek için azotlu bazları kullanır. Adenin, Guanin ve Sitosin (harf olarak sırasıyla A,G,C olarak gösterilir) her ikisinde de kullanılır. Bazlar şeker molekülüne 1 numaralı karbon atomuyla bağlanır.
Yapısal olarak, RNA ve DNA polimerlerinin her ikisinin de sarmal bir yapı oluşturması mümkündür. DNA, hücrede iki DNA dizininin bütünleyici şekilde iç içe geçtiği çift sarmal bir yapıdadır. Hücre içersinde çoğu RNA tek dizinli bir molekül olarak sentezlenir. Bununla birlikte, tek bir molekül içindeki bazların bütünleyici dizini kendiliğinden bütünlenen çift sarmal oluşturduğunda büyük miktarda çift sarmallı bölgelerin oluştuğu bilinmektedir. Bu nedenle RNA DNA dan çok farklı değildir ve DNA’mız kadar önemlidir.
Kaynak: humantouchofchemistry.com