Bir bilim şenliği projesi yapabileceğiniz gibi başka birine de yardımcı olabilirsiniz ancak hangisi olacağına karar verememiş olabilirsiniz. Size bilim şenliği projelerinde bu kararsızlığı giderecek ipuçlarını verelim.
Peki, nedir bilim şenliği (fuarı) projesi?
Bilim şenliği projesi, bir sorunu çözmek veya bir soruyu cevaplamak için tasarlanmış bir araştırmadır. ‘Bilim’ şenliği denmesindeki sebep soruyu cevaplamak için bilimsel yöntem denilen bir prosedürün kullanılmasıdır. Proje yapmış herkesin yaptığı işleri sergilemek maksadıyla bir araya toplanması sonucu ‘Şenlik’ (veya fuar) oluşur. Bir öğrenci, bilim şenliğinde projesini açıklamak için genellikle bir poster kullanır. Bazı bilim şenliklerinde posterin yanında yapılan gerçek proje de bulunur. Projeler ve sunumlar belirli bir jüri tarafından değerlendirilir ve not veya ödülle karşılık bulur.
Bilimsel yöntem adımları
Bilimsel yöntemin kullanılmasındaki en önemli adım sistematik ve objektif olarak soru sormanın ve bu soru veya soruları cevaplamanın nasıl yapılacağını öğrenmektir. İşte kısaca yapmanız gerekenler;
- Etrafınızdaki dünyayı gözlemleyin.
- Gözlemlerinize dayanarak bir soru üretin.
- Bir hipotez oluşturun. Hipotez, deneyler yardımıyla test edebileceğiniz bir önermedir.
- Bir deney yapısı planlayın.
- Deneyi gerçekleştirin ve gözlemlerde bulunun. Bu gözlemlere veri (data) denir.
- Verileri analiz edin. Bu size deneyin sonuçlarını vermektedir.
- Sonuçlardan hipotezinizin doğru olup olmadığına karar verin. Bu sizin yorumlara nasıl ulaşacağınızı belirler.
- Deneylerin nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak, daha fazla ilerleme için karar kılabilir veya hipotezinizin doğru olmadığına kanaat getirebilirsiniz. Doğru değilse yeni bir hipotez önerisinde bulunmalısınız.
En nihayetinde deney sonuçlarını bir yayın veya poster yoluyla sunabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda bilimsel yöntem adımlarını ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağız. Takipte kalın.
Kaynak: chemistry.about.com
Görsel kaynağı: piktochart.com