Elinizdeki balık, soğan veya sarımsak gibi kokuları gidermek için pratik bir ipucu; paslanmaz çelik olan bir bıçağa (güvenli bir şekilde) ellerinizi sürtmek. Hatta bunun yerine paslanmaz çelik sabun alabilirsiniz. Tabi bunlar yalnızca normal sabun şekli ve boyutuna sahip olan iri paslanmaz çelik parçalardır. Gerçekten paslanmaz çelik kokuyu giderir mi? Giderirse de bunu nasıl sağlar?
Paslanmaz çelik koku gidericileri ile ilgili sağlam bilimsel veriler henüz mevcut değildir. Ancak evinizde bunu kendiniz test edebilir ve burnunuz sayesinde gerekli verilere ulaşabilirsiniz. Hatta en iyisi parmaklarınızı başka birine koklatmaktır çünkü kendi burnunuzdaki koku algılayıcılarınız o koku moleküllerine alışmış olacaktır ve siz farkı algılayamayabilirsiniz.
Bu deneyim sadece bıçakla ancak bir noktaya kadar sağlanır. Eğer soğan, sarımsak veya balıkla, kokuları deriniz tarafından absorbe edilecek kadar uzun süre haşır neşirseniz, yapacağınız en iyi şey çelik yardımıyla kokuyu azaltmaktır. Başka kokularda metal ile temas etkili olmamaktadır.
Paslanmaz Çelik Kötü Kokuları Nasıl Engeller ?
Paslanmaz çelik bileşimindeki bir veya daha fazla metalin; soğan, sarımsak ve balıktan gelen kükürdü çektiği ve bağladığı mantıklı bir açıklamadır. Sonuçta bu tür bileşiklerin oluşumu paslanmaz çeliği paslanmaz yapan şeydir. Sarımsak ve soğan amino asit sülfoksitleri içerir, bunlar sülfenik asitleri oluşturur, sonrasında uçucu bir gaz oluşur (propantial S-oksit) ve daha sonrasında suyla maruz kalırsa sülfürik asit oluşur. Bu bileşikler soğan ve sarımsağa karakteristik kokularını sağlamakta ve gözlerimiz yanmasına neden olmaktadırlar. Çelik, kükürt bileşiklerini kendine bağlar ise parmaklarınızdaki kokuyu da ortadan kaldırabilir.
Kaynak: chemistry.about.com