Bilim adamları, ilk defa kişinin glikoz düzeyini algılayabilen ve rub-on dövmeler gibi cilde yapışabilen ultra-ince ve esnek olan bir aygıt geliştirdiler. ACS Analytical Chemistry dergisinde bir proof-of-concept çalışması olarak bildirilen sensör, diyabetli birçok insan için parmaktan kan alma olayını ortadan kaldırmak için kullanılabilecek bir potansiyele sahip.
Joseph Wang ve arkadaşları diyabetin dünya çapında milyonlarca insanı etkilediğini vurgulamaktadırlar. Bu hastaların çoğunda hastalığın yönetilmesi için kandaki glikoz seviyelerinin periyodik olarak izlenmesi gerekmektedir. Fakat standart glikoz kontrolü işleminde kan testi için parmağın çizildiği sızılı bir işlem gerekmektedir. Bu teknik ile ilişkili olan sızı, insanları düzenli olarak tutulması gereken glikoz verilerinden vazgeçirebilmektedir. Glikoz algılama bileklikleri hastalara tanıtılmıştır ancak cilt tahrişine neden olduğundan sonlandırılmıştır. Wang ve ekibi de bu konuda daha iyi bir çözüm önerisi üzerine yoğunlaşmıştır.
Araştırmacılar, glukoz ekstraksiyonu ve elektrokimyasal biyoalgı entegrasyonuna dayanan ve derinin hemen altındaki sıvıda glikoz tespit edebilen, yapıştırılabilen, tahriş etmeyen bir platform oluşturdular. Sağlıklı yedi birey üzerinde gerçekleştirilen ön çalışmalarla, glikoz seviyelerinin doğru bir şekilde tespit edilebilir olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacılar cihazın diyabet yönetiminde veya böbrek hastalığı gibi diğer koşullarda kullanılabilme potansiyeline sahip olduğunu düşünmekteler.
Not: Araştırmacılar arasında bir Türk insanı da mevcuttur. Gurur duyduk. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: sciencedaily.com