MSDS, Material Safety Data Sheet kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe anlamı Malzeme Güvenlik Bilgi Formu’dur.
Birçok kimyasal günümüzde endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kimyasallar yapıları gereği toksik, korozif ve kolay alev alabilme gibi özellik taşıyabilmektedir. Ancak risk taşıyan özellikleri ile kullanımı ve depolanmalarında alınması gereken önlemler bilindiğinde güvenli bir şekilde kullanılabilmektedirler. Bu noktada devreye kullandığınız kimyasalın MSDS – Malzeme Güvenlik Bilgi Formu giriyor.
MSDS, ilgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri içeren, kullanan işçiyi doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek ve ortaya çıkabilecek güvenlik risklerini ortadan kaldırmak için kullanılan dökümanlardır.
Malzeme Güvenlik Bilgi Formları Neden Kullanılmalı ?
Malzeme güvenlik bilgi formları, kimyasal ürünü aldığınız şirket ile iletişim kurduğunuz en önemli yasal enstrümanınızdır. Bu formlarda verilen bilgilerin ürün için en doğru bilgiler olması ürünü aldığınız firmanın sorumluluğundadır ve ayrıca bu formlar yasal bir gerekliliktir.
- İlgili kimyasal maddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi içerir.
- İlgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri hakkında bilgi içerir.
- İlgili kimyasal maddelerin depolanması, taşınması ve kullanılması hakkında bilgi içerir.
- İlgili kimyasalın insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karşı etkin kontrolünü ve verimli gözetimini sağlamak üzerine bilgi içerirler.
- Herhangi bir kaza anında uygulanması gereken ilk yardım bilgilerini, sonrasında ortaya çıkabilecek etkileri, doktora bildirilmesi gereken bilgileri içerirler.
Kimyasal bir ürün alırken yanında Malzeme Güvenlik Formunu’da istemeyi unutmayın. Zaten bu formların işyerlerinde Türkçe olarak bulundurulması yasal bir zorunluluktur. İthal edilen ürünlere ait yabancı dildeki Güvenlik Bilgi formlarının mutlaka “Türkçe” olarak ve yerel yönetmeliklere göre yeniden düzenlenmesi gerekir. İhraç edilen ürünlerde Güvenlik Bilgi Formları ilgili ülkenin yönetmeliklerine göre ve uluslararası taşımacılık kuralları çerçevesinde hazırlanmalıdır.
Malzeme Güvenlik Bilgi Formu’nda hangi bilgiler yer alır ?
- Madde ve şirket / iş sahibinin tanıtımı
- Bileşimi / içeriği hakkında bilgi
- Tehlikelerin tanıtımı
- İlk yardım tedbirleri
- Yangınla mücadele tedbirleri
- Kaza sonucu yayılmaya karşı tedbirler
- Elleçleme ve depolama şartları
- Maruziyet kontrolleri / kişisel korunma
- Fiziksel ve kimyasal özellikleri
- Kararlılık ve tepkime halleri
- Toksikolojik bilgi
- Ekolojik bilgi
- Bertaraf bilgileri
- Taşımacılık bilgileri
- Mevzuat bilgileri
- Diğer bilgiler
Yukarıda gördüğünüz Malzeme Güvenlik Bilgi Tablosu ile de ürünler hakkında kısa bir şekilde bilgi sahibi olmanız mümkün. Reaktiflik – Sağlık ve Yanabilirlik açısından 1’den 4’e kadar değerlendirilip, özel riskleri konusunda da kullanın sembol ile ürünü çabuk bir şekilde anlamanız mümkün.
Eğer piyasaya kimyasal madde temin eden bir firma iseniz; Malzeme Güvenlik Bilgi Formları, “Küresel Uyum Sistemi” çerçevesinde ürettiğiniz madde, müstahzar veya eşyalar için hazırlamak zorunda olduğunuz çok önemli bir öğedir. Buradan yola çıkarak ürünlerinize ait tremcard (taşımacılık acil önlem kartları), etiket, depolama sinyalizasyonları, maruziyet senaryoları, kimyasal güvenlik raporları ve değerlendirmeleri, tehlikeli kimyasalların envanterinin kaydı vs gibi bir çok unsur hazırlanır. Bu sebeple Kimyasal Güvenlik Yönetim ve Uyum çalışmalarınızda ortağınızı doğru seçin. Güvenlik bilgi formu hazırlayıcısının yeterliliğinden emin olun.
Ayrıca Malzeme Güvenlik Bilgi Formları bir kereliğine hazırlanmamalı. Üründe veya formülasyonda yapılan bir değişiklik, hammadde değişiklikleri, ürün kullanımında tespit edilen yeni bir maruziyet, sınıflandırma kriterlerinde oluşan yeni bir farklılık, diğer ülkelerin düzenlemelerine göre yeniden hazırlanması vs gibi bir çok sebeplerden Malzeme Güvenlik Bilgi Formları yeniden düzenleme gerektiren bir anlamda organik formlardır.
Örnek olarak asetik asit üzerine hazırlanmış bir Malzeme Güvenlik Bilgi Formunu aşağıda görebilirsiniz.
Kaynaklar :