Kozmetik Kimyası – III

Makalede Neler Var ?

5. Adım Formül Yapmaya Başlamak

Formülün Analizini Yapmak

Prototipi yapmadan önce kopyasını yapmayı düşündüğünüz ürünün analizini yapmak isteyeceksiniz. Bir analitik laboratuarına ulaşma şansınız varsa, şanslısınız demektir. Onları analiz etmeniz içerikte ne olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Örneğin eğer içindekiler kısmında su olan bir formülse katı kısmının yüzdesine sahip olursunuz. Bu formülde ne kadar su olduğu anlaşılacak, genellikle bir formülde bu oran %80-90 su civarındadır.

İçerikteki diğer maddeler standart testlerle, örneğin sürfaktan seviyesi, silikon konsantrasyonu ve protein konsantrasyonu GC (Gaz Kromatografisi), IR (infrared) ve Kütle spektrofotometresi gibi aletler kullanılarak tespit edilebilir. Kitaplara bakarak neyin ölçülüp, neyin ölçülemeyeceğini tespit edebilirsiniz.

Bu noktada pH ölçümü, vizkozite ölçümü gibi size lazım olacak hedef özellikleri öğrenmek isteyeceksiniz.

Formüle Başlama

Elinizde içindekileri kapsayan listeniz var, patent araştırması yaptınız, laboratuar testleri yaparak formüllerin analizini yaptınız, artık bazı potansiyel formülleri yazmaya hazırsınız.

Eğer patent çalışması yararlı bilgileri ve yaptığı çalışmaları belirtmemiş ve sizde formül kategorilerine yabancıysanız, diğer benzer ürünlerin formüllendirilmesi yöntemlerine bakın. En önemli yöntem ücretsiz online tedarikçi formülerleri, dergi ve diğer kaynaklarına bakmanız olacaktır. Chemidex.com (innovadex.com) binlerce değişik tip ürünün formülünü verir. Aynı şekilde bir çok kimyasal tedarikçisi siteleri üzerinde formüller bulundururlar.

Bu formüller tipik içindekiler listeleridir. Siz formülünüzdeki maddelerin ne olduğunu biliyorsunuz, ancak değişik tür maddeler ve bu maddeler hakkındaki iyi bir bilgi sahibi olursunuz.

En önemli sınıflandırma aşağıdaki gibi bir listeyi oluşturacaktır.

1-      Birincil surfaktan
2-      İkincil Surfaktan
3-      Nem dengelenmesini sağlayan madde
4-      Sıkılaştırıcı
5-      Emülgatör
6-      Çözücü

Şimdilik renk, koku ve ayarlayıcı gibi özellikler hakkında endişelenmenize gerek yok, formülü tamamladığınızda bu özellikleri tamamlarsınız. Formül yapmaya, maddeleri bir birine karıştırmaya başladığınızda, bu maddeleri  değişik düzeylerde birbirine katarak yarım düzine örnek oluşturun. Her seferinde bir maddenin oranını değiştirerek bu maddenin ürün üzerindeki etkisini görebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!  Kozmetik Kimyası - II

Bir örnek

asd

  • Ayrıca bir koruyucu eklemek isterseniz %0,2 DMDM Hydantoin ekleyebilirsiniz.

Prototip oluştururken en gelişmiş yöntem olan DOE  (Design Of Experiment) yöntemini kullanın Bu yöntemi kullanmak şimdilik bizim kullanımımız için ileri bir seviyede olabilir ancak bu konu ile ilgili ayrıca araştırma yapabilirsiniz. DOE kozmetik formülasyonunda henüz kullanılan standart bir yöntem değildir.

6. Adım:Tedarikçilerden Anahtar İpuçları

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap