Cep telefonlarından arabalara ve el fenerlerine kadar kullanım alanı geniş olan piller gündelik yaşamda önemli bir yer tutmaktadır. Bu açıdan bilim adamları ve teknoloji şirketleri pillerin ömrünü ve verimliliği artırmak için sürekli faklı yollar arıyorlar. Şimdi ise Missouri Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk kez su bazlı bir çözelti kullanarak daha uzun ömürlü ve daha verimli nükleer bir pil oluşturmanın peşindeler. Öyle ki bu pillerin, otomobillerde güvenilir bir enerji kaynağı olarak ve aynı zamanda uzay yolculuğu gibi karmaşık uygulamalar gibi birçok alanda boy gösterebileceğine inanılıyor.
Jae W. Kwon (MU Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Nükleer Mühendislik Programı Doçenti): ‘’Betavoltaik piller (kısaca radyasyondan güç üreten pil teknolojisi) 1950 lerden beri bir enerji kaynağı olarak incelenmektedir. Kontrollü nükleer teknolojiler doğal olarak tehlikeli değildir. Zaten binalarda acil çıkış noktalarında ve evin yatak odası veya mutfağında bulunan yangın dedektörleri gibi hayatımızda nükleer teknolojilerin birçok ticari amaçlı kullanımı mevcuttur.’’ olduğunu belirtiyor.
Bu pillerde su bazlı çözelti içersinde elektrokimyasal enerjiyi artıran Strontium-90 olarak adlandırılan bir radyoaktif izotop kullanılır. Bir platin kaplanmış nano yapılı titanyum dioksit elektrot (UV önleyiciler ve güneş kremlerinde bulunan temel bileşenlerden biri) enerjiyi toplar ve etkili bir şekilde elektronlara aktarır.
Kwon ‘’Suyun cihazda oluşturulmuş yüzey plazmonu ve bir tampon olarak davranması pilin verimliliğini artırmada çok yararlı olduğunu göstermiştir. Bu iyonik çözelti düşük sıcaklıklarda kolayca donmaz ve araba aküleri ve hatta düzgün bir şekilde oluşturulursa uzay çalışmaları gibi uygulamalarda dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda işe yarayabilir.’’ olduğunun altını çiziyor.