Denatüre alkol, denaturan olarak adlandırılan ve insan tüketimine uygun olmayan ek kimyasallar içeren etanol (etil alkol) veya tahıl alkoldür.
Denatürasyon prosesi, alkolü kimyasal olarak değiştirmez veya ayrıştırmaz ama içilebilme özelliğini alkolden çıkartır. Bu nedenle denatüre alkol normal etil alkol içerir.
Peki neden saf bir ürünü alıp toksik hale getirelim ki?
Alkol Neden Denatüre Edilir?
Temel olarak, insani tüketime sunulan alkol birçok hükümet tarafından vergilendirilir. Kişisel hijyen, ev temizlik malzemeleri gibi ürünlerde saf alkol kulanılırsa, tüketiciye içmek için olan alkolden çok daha az maliyetli bir etanol (etil alkol) kaynağı sunacaktır. Kısacası eğer alkol denatüre olmasaydı, insanlar onu içerdi.
Denatüre Alkol Neye Benziyor?
Bazı ülkelerde, denatüre alkol, tüketim dereceli etanolden ayırt edilebilmek adına anilin boyası kullanılarak mavi veya mor olarak renklendirilmektedir. Çünkü alkolün saf olup olmadığını sadece ona bakarak söyleyemezsiniz.
Denatüre Alkol İçerseniz Ne Olur?
Kısaca; hiç iyi şeyler olmaz!!
Alkolün etkilerine ek olarak, karışımdaki diğer kimyasallardan da gelen etkiler yaşayacaksınız. Etkilerin kesin yapısı denatüre edici maddeye göre değişebilir.
Eğer denatüre alkol içerisine kullanılan ajan Metanol ise, olası etkiler arasında sinir sistemi ve diğer organ hasarları, artan kanser riski ve muhtemelen ölüm başlıca yaşanabilecekler arasında sayılabilir.
Diğer denatüre edici maddeler de benzer şekilde risk taşır. Ayrıca birçok ürün insan tüketimi için tasarlanmamış parfümler ve boyalar içerir. Bu toksik bileşiklerin bazıları alkol damıtılarak uzaklaştırılabilir ve ürünün insan tüketimi için güvenli olacağı düşünülebilir, ancak denatüre edici ajanların etanolün yeterince yakınında bulunan kaynama noktaları vardır. Bu sebeple damıtma yapılırken dikkatli ve deneyimli olmak gerekir.
Denatüre Alkol Kimyasal Bileşimi
Etanolün denatüre edilmesinin yüzlerce yolu vardır. Yakıt veya çözücü olarak kullanılması amaçlanan denatüre alkol tipik olarak % 5 veya daha fazla metanol içerir. Metanol yanıcıdır ve etanole yakın bir kaynama noktasına sahiptir.
Metanol deriden emilir ve oldukça toksiktir, bu nedenle parfüm veya banyo ürünleri yapmak için metanol ajanlı denatüre alkol kullanılmamalıdır.
Sağlık ürünleri için uygun olan denatüre alkol türleri vardır. Özel denatüre alkol, kozmetik veya farmasötik ürünlerde kullanım için zararlı olmayan başka kimyasallar içerir.
- Yaygın bir toksik denaturan, metanol veya metil alkoldür. Metanol cilt yoluyla emilir ve yutulduğunda zehirlenmeye benzeyen semptomlar üretir. Bununla birlikte, sinir sistemi hasarına ve diğer ciddi sağlık etkilerine de neden olur. Etanolden ayrılması çok zordur.
Denatüre Alkol İçeren Ürün Örnekleri
Laboratuvarlarda kullanım için reaktif alkolde, el dezenfektanında, temizlik için kullanılan teknik alkolde ve alkol lambaları için yakıtta denatüre alkol bulunur. Ayrıca kozmetik ve diğer kişisel bakım ürünlerinde de bulunur.
Kozmetik ve Laboratuvarlar için Denatüre Alkol
Denatüre alkol kozmetiklerde kullanım için genellikle su ve (denatonyum benzoat ya da denatonyum sakarit) bir acılık katan bir madde içerir, ancak diğer kimyasallar, bazen kullanılmaktadır. Diğer yaygın katkı maddeleri arasında izopropanol, metil etil keton, metil izobütil keton, piridin, benzen, dietil ftalat ve nafta bulunur (ancak bunlarla sınırlı değildir).
Özetle, Denatüre Alkol
- Denatüre alkol, denaturan olarak adlandırılan ve insan tüketimine uygun olmayan ek kimyasallar içeren etanol veya tahıl alkoldür.
- Denatüre alkol bazı laboratuvar çalışmaları için iyidir, ancak içmek güvenli değildir!
- Bazı ülkeler denatüre alkolü bir uyarı olarak renklendirir.
- Denaturanlar ya alkol tadını kötü yapan kimyasallar olabilir ya da toksik olabilirler.
- Yaygın bir toksik denaturan, metanol veya metil alkoldür. Metanol cilt yoluyla emilir ve yutulduğunda zehirlenmeye benzeyen semptomlar üretir. Bununla birlikte, sinir sistemi hasarına ve diğer ciddi sağlık etkilerine de neden olur. Etanolden ayrılması çok zordur.
Kaynak: Kosaric, N .; Duvnjak, Z .; vd. (2011). “Etanol.” Ullmann Endüstriyel Kimya Ansiklopedisi . Wiley-VCH. Weinheim.
DOI: 10.1002 / 14356007.a09_587.pub2