Temel Bilimler Enstitüsü (IBS) Nanoparçacık Araştırma Merkezi’nden (Güney Kore) araştırmacılar yakıt hücrelerinin verimliliğini artıracak ve aynı zamanda toksik ağır metal iyonlarını kaldırabilecek yeni bir yöntem önerdiler.
Doğrudan metanol yakıt hücreleri (The direct methanol fuel cell – DFMC) elektrikli araçlar ve taşınabilir cihazlar için umut vadeden bir enerji dönüşüm cihaz olmaktadır. Ancak, kaçınılmaz olan karbon monoksit (CO) zehirlenmesi cihazın performansını azaltan en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca, sucul yaşamda zararlı toksik etkisi bulunan ve karsinojenik (=kanserojenik) ağır metal olan altı değerlikli krom (Cr(VI)) da cihazda bulunmaktadır.
Araştırma ekibi DMFC için bir ‘’CO tutucu’’ tür olan Cr(VI) üzerine durdular. Bu yeni yöntem, platin elektrot yüzeyinin temizlenmesi için sadece karbon monoksiti karbon dioksite dönüştüren redoks işlemini kullanmamakta aynı zamanda Cr(VI)’nin çok daha az toksik oksidasyon durumunda olan ve hatta bir mikro besin elementi olan Cr(III)’e dönüşmesini sağlamaktadır. Bu etkilerin bir sonucu olarak, yaklaşık 10 saate kadar Cr(VI)’nın varlığının tamamen yok olduğunu ve sabit bir potansiyel değerine sahip olduğu ileri sürülmüştür. Ayrıca 70 OC’de maksimum güç yoğunluğunu %20 oranında artırdığı tespit edilmiştir.
Professor Yung-Eun Sung (IBS Nanoparçacık Araştırma Merkezi’nde grup lideri ve Seoul Ulusal Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendislik Fakültesi Profesörü) araştırmaları hakkında şunları belirtmektedir: ‘’Yakıt hücreleri şimdiye kadar gelecek nesil enerji kaynakları için, hücrelerin kullanımlarını engelleyen düşük performans ve CO zehirlenmesi gibi engeller oluşturmaktaydı. Bu yeni hibrit yakıt hücre teknolojisinin, doğrudan metanol yakıt hücrelerinin (DMFC) yaygınlaşmasını sağlayacağını ummaktayız.’’
Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: sciencedaily.com