Çok kullanılan alaşımlar
Bronz, insanoğlunun yaptığı en eski alaşımdır. Ağırlıkça yaklaşık 10:1 oranında bakır – kalay karışımından oluşur. Başka bir bakır alaşımı, ağırlıkça % 10 – 45 arasında çinko içeren pirinçtir.
Dökme demir (pik demir), % 2 – 4,5 arasında karbon, eser miktarda manganez, fosfor, silisyum ve kükürt içeren demirdir.
Dökme demir alaşımlar nikel, krom, molibden gibi elementleri içerir. Eklenen bu maddeler, basit dökme demirin özelliklerini geliştirir.
Çelik, % 2’den az karbon, % 1’den az manganez ve daha az miktarlarda silisyum, fosfor, kükürt ve oksijen içeren demir – karbon alaşımıdır.
Alaşım çelikler, kabaca şu oranda elementler içerir: krom ya da nikel % 0,4 ya da daha fazla; molibden, tungsten ya da vanadyum % 0,1 ya da daha fazla; manganez % 10 ya da daha fazla.
18 – 8 paslanmaz çelik, yüzeyde ince ve dayanıklı oksit filmi oluşturan % 18 krom içerir. Bu saydam film, demiri paslanmaktan korur. % 8 nikel ekleme, alaşıma işleme kolaylığı verir. Bu alaşım çatal, bıçak, vb. sofra takımları, mutfak lavabosu ve çeşitli ev araçları yapımında kullanılır.
Nimonik alaşımlar, asıl metal olarak nikele, alüminyum, titan ve molibden katılmasıyla yapılmıştır. Yüksek ısılarda bozulmaya dayanıklıdır. Gaz türbini kanatları yapımında önemli uygulama alanı bulur.
Alüminyum alaşımları, sağlamlığın ve düşük ağırlığın gerekli olduğu işler için yapılır. Silisyum, bakır ve magnezyum ile küçük miktarlarda manganez, çinko, titan ve nikel gibi maddelerle birlikte bu alaşımları oluştururlar. İlk üretilen alüminyum alaşımlarından biri, Duralumin’dir. Dayanıklı, hafif ve sağlam bir madde olduğundan, Zeplin ve modern uçakların yapı elemanlı olarak kullanılır.
Duralumin, % 4 bakır ve az oranda magnezyum, manganez ve silisyum içerir. Alüminyum alaşımlarının bir başka uygulama alanı da, elektrikli mutfak ve pişirme eşyalarıdır.
Amalgamlar, cıva esaslı alaşımlardır ve çok yaygın olarak diş hekimliğinde kullanılır.