Sudan arsenik gideriminin ucuz ve kolay yolu

Bin Gao, Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü’nde tarım ve biyoloji mühendisliği doçentliği yapmaktadır.
Bin Gao, Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü’nde tarım ve biyoloji mühendisliği bölümü doçentliği yapmaktadır.

Florida Üniversitesi’nden bir Profesör (Bin Gao) dünyanın en yaygın kirleticilerinden biri olan arseniği sudan filtrelemenin hızlı, ucuz ve kolay bir yolunu geliştirdi.

Bin Gao ve ekibi, araştırmalarında toksinliği kaldırmak için Kuzey Amerika ceviz ağacı yongalarının pişirilmesiyle biyochar da (Biyokömür) denilen demir-eklenmiş karbonu kullandılar.

Arsenik, içme suyu kaynaklarından doğal ve yapay kaynaklara kadar birçok yerde bulunan ve dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen en yaygın çevresel kirleticilerden biridir. Kansere neden olmasından dolayı içme ve atık sulardan arsenik giderimi için yeni yöntemlerin acilen keşfedilmesi gerekmektedir.

Gao araştırmaları hakkında şunları söylemektedir: ‘’Tarımsal atıklarda dahil olmak üzere çeşitli atık biyokütlelerden biyochar elde edilebildiğinden bu yeni teknoloji arsenik giderimi için alternatif ve düşük maliyetli bir yol sağlamaktadır.’’

Water Researh dergisinin Ocak ayı sayısında yayınlanacak olan çalışmada Gao ve ekibi prosesi söyle açıklamaktadır: Odun yongaları öncelikle uygun bir ortama konur ardından azot gazıyla ısıtılır ancak yanmamasına dikkat edilir. Bunun sonucunda öğütülmüş kahve kıvamına sahip olarak elde edilen biyochar sonrasında demir emilimi için bir tuzlu su banyosuna bırakılır. Testler sonucu normal bir biyocharın arsenik üzerinde bir etkisinin olmadığını ancak demir-eklenmiş ürünün sudan zehirliği etkili bir şekilde kaldırdığı gözlenmiştir.

Arsenik giderimindeki mevcut yöntemler; çökeltme, suya kireç ya da koagulant ekleme, filtrelemek için membranlar kullanma ya da bir iyon değişim sistemi kullanılmasını içermektedir. Ancak giderim için bir filtre kullanılması, kullanım kolaylığı, nispeten düşük maliyete ve yüksek verimliliğe sahip olmasından dolayı en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir.

Gao, su arıtma tesislerinde arseniği ekstrakte etmek için büyük biyochar filtrelerinin kullanılabileceğini ve evler için de musluklara bağlı küçük bir filtrenin yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Ayrıca piyasalardaki mevcut filtreleri geliştirmeye ve arıtma sürecini optimize etmek için ayrıntılı araştırmalara hala ihtiyaç duyulduğunu sözlerine eklemektedir.

Gao’nun çalışmasının bir kısmı Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenmiştir.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak: sciencedaily.com

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 5 / 5. Oylayan: 1

Yorum Yap