Deney Raporu Nasıl Yazılır ?

Deney raporları bir laboratuvar çalışmasının en önemli parçalarından biri ve genellikle sizin gelişiminizin kayda değer bir parçasıdır.

Eğer eğitmeniniz size deney raporunun nasıl yazılacağına dair bir taslak verdiyse onu kullanınız. Bazı eğitmenler deney raporlarınız için bir defter tutmanızı isteyebilir, bazıları da ayrı raporlar şeklinde sizden isteyebilir.

Deney raporları; deneyde ne yaptığınızı, ne öğrendiğinizi ve deneyin sonuçlarının ne olduğundan bahseden bir rapordur.

Eğer elinizde bir taslak yoksa burada örnek bir deney raporu taslağı bulabilirsiniz ve hazır pdf formatında indirip çıktısını alıp kullanabilirsiniz. Şimdi ise size bir deney raporunda bulunması gereken başlıkların açıklamalarından, nereye ne yazmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Başlık Sayfası:

Bütün deney raporlarında başlık için ayrı bir sayfa bulunmaz. Ancak eğitmeniniz istediyse; şunları içeren tek bir sayfa oluşturunuz.

  • Deneyin adı
  • Senin adın ve varsa deneyde birlikte çalıştığınız arkadaşlarının adı
  • Eğitmenin adı
  • Deneyin yapıldığı veya raporun sunulduğu tarih

Başlık

Başlık sizin ne yaptığınızı ifade eder. Deney yada araştırmanın özünü kısa ve öz bir şekilde (10 kelime veya daha az olması istenir) ifade eder. Başlığınızda “bir”, “çok” vb. kelimeleri kullanmaktan kaçının ve mümkün olduğu kadar anahtar sözcükleri kullanın.

Güzel bir başık örneği olarak “Ultraviyole Işığın Boraks Kristalinin Büyüme Hızı Üzerindeki Etkileri”

Açıklama / Amaç

Genellikle deneyin amacını ve ne yapılmak istendiğini açıklayan kısa bir yazıdır.  Bir cümle ile de hipotez belirtilir.

* Hipotez, bilimsel yöntemle olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir, varsayımdır.

Bazen bir açıklama yaparken birçok bilgiyide vermek gerekebilir; kısaca deneyin nasıl yapıldığı, deneyin bulguları, araştırmanın sonuçları, daha önce yapılmış benzer birçok çalışma gibi. Ancak bütün bunlardan bahsetmek yerine deneyde yapmayı, bulmayı hedeflediğiniz noktayı ya da neden yaptığınızdan özetle bahsetmeniz yeterli olacaktır.

Teorik Bilgi

Deneyinizin konusuna uygun, deneyinizde kullanacağınız işlemlerin teorik bilgisinden bahseden bir paragraflık yazıdır. Teorik bilgi çok detaylı olabilir bazen ama siz o bilgiler arasından direkt olarak sizin deneyinizle ilgili kısmı alıp kullanınız.

Malzemeler

Deneyde kullanacağınız gerekli bütün malzemeleri yazın.

İlginizi Çekebilir!  Laboratuvar Defteri

Metod / Deneyin Yapılışı / Prosedür

Bu bölümde deneyde kullanacağınız özel bir metot varsa adını ve sırasıyla işlem metodun basamaklarını yazmanız ve ardından da deneyin yapılışı anlatılmalıdır. Deneyinizin yapılışını paragraf halinde değil de liste halinde yazarsanız daha akılda kalıcı ve uygulaması daha kolay olur. Ayrıca burada dikkat etmen gereken bir diğer nokta da yeteri kadar detaylı açıklama yapman gerektiğidir.

Veri

Deneyiniz de elde ettiğiniz rakamsal verileri yazdığınız kısım. İsterseniz bu verileri bir tablo halinde de yazabilirsiniz. Burada sadece gerçek veriler yazılır, bu verilerin ne anlama geldiği vs şeklinde ki açıklamalar bu bölümde yapılmaz.

Hesaplama / Analiz

Veri bölümüne yazdığını rakamsal veriler ile yaptığınız matematiksel hesaplamaları yazdığınız bölüm.

Grafik / Tablo 

Rakamsal veriler ve hesaplamaları sonucu oluşturacağınız grafikleri veya tabloları bu bölüme yazarsınız. Bazen grafikleriniz için özel grafik defterleri kullanmanız gerekebilir. Bu durumda orda çizdiğiniz grafiği kesip kendi raporunuza eklemeniz daha sonra sizin için büyük kolaylık olacaktır.

Bir grafik oluştururken ölçüm birimlerini yazdığınızdan emin olun.

Sonuç 

Rakamsal verilerinizi kullanarak gerekli matematiksel işlemleri yaparak elde ettiğiniz sonuçların ne anlama geldiğini anlattığınız bölümdür. Hipoteziniz kabul edilip edilmediğini, bunun ne anlama geldiğini yazarsınız.

Yorum / Tartışma / Öneri

Deney sürecini yorumladığınız, sonucun olumlu veya olumsuz olmasının sebeplerinden bahsettiğiniz, yanlış yaptığınızı düşündüğünüz noktaları tartıştığınız ve ya beklemediğiniz dış etkenlerin etkilerini yazdığınız ve varsa daha sonra kullanmak için ya da bu deneyi daha sonra yapacak olanlar için önerilerinizi yazdığınız kısımdır.

Bunları isterseniz ayrı ayrı başlıklar altında da yazabilir ve ya farklı paragraflar halinde tek başlık altında da yazabilirsiniz

Referanslar

Deneyin amacını, teorik bilgiyi yazarken veya başka bölümlerde de dış kaynaklardan yararlandıysanız hangi kaynaklardan yararlandığınızı tam olarak belirtmeniz gereken bölümdür.

Bunların haricinde birde isterseniz en son sayfanın en alt kısmına isterseniz ilk sayfanın en üstüne isminizi eklemeyi unutmayın.

Artık raporunuzu yazmak için hazırsınız.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 4.6 / 5. Oylayan: 54

7 Yorumlar

  • Anonim

    8 Kasım 2014 - 14:52

    Teşekkür ederim. Çok faydalı bir çalışma olmuş.

  • Avatar photo

    Oğuzhan Eker

    8 Kasım 2014 - 15:11

    Biz teşekkür ederiz. Faydalı olduysa eğer ne mutlu bize.

  • hicran acar

    5 Mayıs 2015 - 20:58

    Guzell tskrler faydali bir calisma oldu

  • Utku Akdoğan

    27 Ekim 2015 - 17:00

    Çok yararlı bir çalışma.
    #FSFL

  • Bülent Köçer

    19 Aralık 2016 - 02:42

    Teşekkürler. Benim İçin çok faydalı bir çalışma oldu.

  • Born To Be Queen

    4 Mart 2019 - 21:28

    kimya dersinden proje aldım ve hoca magnezyum sülfat kristali yetiştirmemi istedi. Veri ve hesaplama kısımlarını nasıl yapıcam. Bilgi verirseniz çok memnun olurum.

  • idk who i am

    20 Ekim 2021 - 23:26

    Çok yararlı oldu, teşekkürler.

Yorum Yap